Hlavní obsah

Muži partnerkám pomáhají při samovyšetření prsu

Novinky, ema

Téměř polovina mužů udává, že nemá problém se svými partnerkami o riziku onemocnění rakovinou prsu hovořit. Devět z deseti mužů zná nebo už někdy slyšelo o metodě samovyšetření prsu. Navíc průzkum ING Životní pojišťovny nově ukázal, že každá třetí žena využívá pravidelně svého partnera k tomu, aby jí se samovyšetřením pomohl. A nejaktivnější jsou v tomto směru muži starší 46 let.

Foto: Profimedia.cz

Ženy všeobecně velmi zanedbávají prevenci. Ilustrační foto

Článek

Podle gynekologů jen 29 procent žen dochází na pravidelné prohlídky v rámci prevence rakoviny prsu. A samy ženy i udávají, že jsou v tomto směru velmi laxní. Jak totiž už dříve vyšlo v průzkumu najevo, alespoň jednu z možností lékařské prevence (prohlídky u gynekologa, vyšetření na mamografu nebo sonografu) využívá jen 36 procent z nich. To tedy znamená, že více než polovina žen prevenci nepovažuje za důležitou.

Prohlídky na mamografu podstupuje pouze 25 procent žen a samovyšetření prsu praktikuje pouhých 24 procent žen. Bohužel tuto metodu volí nejméně žen, i když je velmi důležitá pro včasné odhalení nádoru.

 Muži rádi pomohou, především ti starší

Ženy všeobecně velmi zanedbávají prevenci, což je v souvislosti s rizikem rakoviny velmi alarmující fakt. Přitom téměř každý muž (91 procent) o metodě samovyšetření slyšel a skoro desetina z nich se do něj aktivně zapojuje. Přibývá také mužů, kteří doufají, že v budoucnu budou mít možnost své partnerce u vyšetření asistovat. A 41 procent partnerů se ujišťuje, zda je partnerka v oblasti prevence aktivní.

Nejvíce se o tuto nemoc zajímají muži starší šestačtyřiceti let, přičemž polovina z nich je dobře seznámena s postupem samovyšetření a aktivně s ním pomáhá. Mladší partneři, řádově okolo pětatřiceti let věku, hovoří se svou ženou o problému rakoviny prsu pouze v devětatřiceti procentech, u mužů starších se dá hovořit o výrazném rozdílu. Ukázalo se, že o problému hovoří daleko více (63 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám