Hlavní obsah

Mořské řasy jako úžasná potravina

Právo, Petr Veselý

To, že se například Japonci dožívají vysokého věku, má řadu důvodů. Jedním z nich je strava bohatá na ryby, plody moře a mořské řasy. Obsahují totiž hodně vlákniny, antioxidantů a hlavně minerálů, ale také bílkoviny a řadu dalších cenných látek.

Foto: Profimedia.cz

Mořské řasy

Článek

Biologové popsali zhruba 50 000 druhů řas. Počínaje těmi miniaturními o velikosti kolem 10 mikrometrů až po ty obrovské, které dorůstají délky až šedesáti metrů. Byly vůbec prvními organismy na planetě, které byly schopny fotosyntézy. I dnes produkují víc než 50 % veškerého kyslíku na Zemi. Jejich pěstování má řadu výhod. Na rozdíl od rostlin pěstovaných v moderním intenzivním zemědělství nevyčerpávají prostředí, v němž rostou. Nemusí se hnojit, zavlažovat ani jinak ošetřovat.

Skvělé na hubnutí i jako zdroj minerálů

Výhodou mořských řas je to, že mají velmi málo kalorií, a přesto člověka dokáží slušně zasytit. Obsahují totiž hodně vlákniny, zejména té rozpustné, která působí na zažívací trakt šetrněji. Ta navíc často obsahuje bioaktivní složky s výbornými antioxidačními účinky proti agresívním kyslíkovým radikálům, které vznikají jako důsledek metabolických a dalších tělesných procesů.

V mořských řasách najdeme také hodně proteinů, tedy bílkovin, a prakticky všechny minerály, navíc často ve vysokém obsahu. To se týká například vápníku a fosforu, ale i hořčíku, sodíku, železa, zinku, mědi a samozřejmě jódu.

Pro ženy v přechodu, kterým hrozí osteoporóza, tedy řídnutí kostí, bude možná zajímavý fakt, že mořské řasy obsahují až 10 x víc vápníku než mléko. Výhodná je i kombinace s fosforem, který je nutný pro jeho vstřebávání.

Jaká mají úskalí

Řasy ovšem nemohou jíst všichni úplně bezstarostně. Nejsou vhodnou potravinou pro lidi, kteří si léčí štítnou žlázu a musí si hlídat množství jódu ve stravě. Podobné je to i s pacienty, kterým komplikuje život vysoký krevní tlak. Ti si zase musí hlídat množství sodíku. Pro častější konzumaci si mohou vybrat typy řas, kde ho je méně, nebo si častěji tlak měřit a sledovat, do jaké míry ho u nich ovlivňují. Ale možná postačí jíst je mírou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám