Hlavní obsah

Mladí muži podceňují riziko rakoviny varlat

Mladí muži by podle lékařů měli pozorněji sledovat svá varlata. Na rozdíl od rakoviny prostaty totiž mají jen malé povědomí o možnosti rakoviny varlat, která většinou postihuje jinak zcela zdravé jedince. Podle primáře urologického oddělení Šumperské nemocnice Dušana Fügnera muži tuto nemoc podceňují a většinou jsou to poučené partnerky, kdo muže doslova přinutí navštívit lékaře.

Článek

Podle jeho zkušeností na řadu nádorů varlete přicházejí partnerky. "Na rozdíl od žen muži často nález něčeho nepatřičného v šourku podcení. Často k lékaři ze strachu, že to bude něco zlého, nejdou," uvedl. Doplnil, že nádor ve většině případů nalezený v šourku zhoubný není. Nejčastěji jde o neohrožující útvarky. Přesto není dobré věc zanedbat. V Šumperské nemocnici se spádovou oblastí kolem 100 000 mužů lékaři odhalí nádor varlete přibližně ve třech až pěti případech ročně.

Nádory varlat se ve většině případů dají úspěšně léčit. Je ale důležité, aby pacient co nejdříve vyhledal lékaře. Problém je a ale v tom, že zhoubné nádory varlete ani nové neohrožující tvary nemusí působit žádné potíže. "Muž může vnímat jen pocit tlaku, tíže nebo překážení. Snad jediným varovným znamením je kombinace útvarku v šourku a citlivého zduření v oblasti mužských prsních bradavek," upřesnil primář. Základní prevencí je podle něj samovyšetření.

Na rozdíl od jiných nádorů jsou nádory varlat velmi často léčitelné i tehdy, kdy se nádorová ložiska rozšířila do celého těla. Jediným dnes jednoznačně prokázaným faktorem pro zvýšení pravděpodobnosti vzniku nádoru varlete je neléčená porucha sestupu varlete u malých chlapců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám