Hlavní obsah

Mladá žena onemocněla vzácnou formou rakoviny, viníkem je azbest

Novinky, bok

Třiadvacetiletá Danielle Smalleyová z anglického hrabství Hampshire bojuje se vzácným druhem rakoviny. Příčinou vzniku tzv. peritoneálního mezoteliomu je dle jejího vyjádření azbest, se kterým přišla jako dítě do styku.

Foto: Profimedia.cz

Azbest byl dříve hojně využíván ve stavebnictví. Když se ale prokázaly jeho negativní účinky na zdraví, byl v mnoha zemích světa zakázán. Ilustrační foto

Článek

„Nejspíš jsem něco snědla nebo vdechla v domě kamaráda, nebo ve staré kůlně v parku. Byly mi dva nebo tři roky, když se to stalo. Trvalo dvacet let, než se nemoc projevila,” cituje mladou ženu Daily Record.

„U žen je tato nemoc vzácná, ještě vzácnější v mém věku. Běžnější je u starších mužů, kteří dříve pracovali ve stavebnictví. Byl to pro mě šok, do té doby jsem vůbec nevěděla, co to azbest je,” dodala Danielle.

V Anglii, kde byl azbest zcela zakázán v roce 1999, byly od roku 2009 zaznamenány pouze dva případy stejného onemocnění u lidí mladších 25 let.

Chemoterapie, neplodnost 

Danielle bude muset podstoupit poměrně drastickou formu chemoterapie, kvůli které zůstane neplodná. Proto ještě před ní plánuje podstoupit zákrok, při kterém jí budou odebrána vajíčka a zamražena.

„Plánování rodiny je něco, co jsem nechtěla v tomto věku zatím vůbec řešit. Teď jsem ale ráda, že si mohu nechat vajíčka zamrazit a mít tak alespoň nějakou možnost,” popsala mladá žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám