Hlavní obsah

Mít zubní kartáček příliš blízko záchodu může být velmi nebezpečné

Novinky, Dana Sokolová

Milióny lidí riskují své zdraví tím, že se jejich zubní kartáček vyskytuje příliš blízko záchodu.

Článek

Je to až s podivem, jak málo lidí si uvědomuje rizika, která se vážou ke koupelně společné se záchodem. Při splachování záchodu se totiž do vzduchu dostává řada bakterií, které pak usedají po celé místnosti, včetně zubního kartáčku.

Podle vědců takto zvířené bakterie mohou vzduchem letět i více jak šest stop (cca 183 cm). Přitom většina lidí má svůj zubní kartáček uložený v kratší vzdálenosti od záchodové mísy, uvedl server Telegraph.

Rizika infekcí jsou vysoká

Podle vědců z Univerzity v Manchesteru výzkumy prokázaly, že v jednom takovém kartáčku se může vyskytovat až 100 miliónů bakterií a to včetně velmi nebezpečných stafylokoků, streptokoků, Ecoli či parazitické kvasinky Candida.

Rizika nákazy jsou tak velmi vysoká a to zvlášť v dutině ústní, kde dochází velmi často k nejrůznějším oděrkám či krvácejícím dásním.

Pokud už máte společnou koupelnu se záchodem, tak je dobré záchod od zbytku místnosti nějak oddělit a nebo alespoň uchovávat kartáček v pouzdře, tak aby bylo zasažení kartáčku bakteriemi minimalizováno.

Reklama

Související témata:

Související články

Krvácením dásní začíná vypadávání zubů

Krvácející dásně při čištění zubů nejsou způsobeny příliš drsnými pohyby kartáčku, jak si většina lidí myslí. Jsou prvním projevem zánětu dásní, který...

Výběr článků

Načítám