Hlavní obsah

Metličkovité křečové žíly - vada na kráse i předzvěst větších problémů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metličky neboli mikrovarixy trápí každou druhou ženu, a to především z estetických důvodů. Podle odborníků se ale nejedná jen o vadu na kráse, ve skutečnosti může jít o předzvěst větších žilních onemocnění, jako jsou křečové žíly a žilní nedostatečnost.

Foto: Profimedia.cz

Metličky jsou nafialovělé nepřehlédnutelné žilky.

Článek

Metličky jsou nafialovělé nepřehlédnutelné žilky zobrazující se nejčastěji na obličeji, stehnech nebo lýtkách. Mají podobu provazců, uzlů či drobných pavučin, které vystupují na povrch. U někoho se mohou projevit další nepříjemnosti v podobě pocitu těžkých nohou, napětí či bolesti v končetinách.

Bohužel ne vždy jde tomuto problému předejít, jelikož se z velké části jedná o genetickou záležitost. Nicméně existují faktory, které problém urychlují a někdy i zhoršují. Obvykle se tak děje u lidí se sedavým zaměstnáním, s nedostatkem pohybu a s nadváhou.

Dalšími rizikovými faktory jsou dlouhodobé stání, hormonální nerovnováha - zejména v těhotenství, ale i užívání hormonální antikoncepce. Dívky s genetickými dispozicemi by neměly brát kombinovanou hormonální antikoncepci s estrogeny, která rozvoj metliček podporuje.

„Metličkám neprospívá ani přílišné vystavování se slunečním paprskům. Škodlivé UV záření totiž poškozuje kolagen, který tvoří stěnu drobných cévek. Ta se pak ztenčuje a usnadňuje rozšíření cévního průsvitu. A tím jsou cévky nápadnější,” vysvětluje  primář MUDr. Ota Schütz z pražské Žilní kliniky.

Ideální čas pro odstranění

Pokud přemýšlíte, že začnete problém řešit, a necháte si žilky ještě před létem odstranit, pak máte nejvyšší čas.

„V první řadě je velmi důležité podstoupit důkladné vyšetření cévního systému - nejprve klinicky a následně barevným duplexním ultrazvukem. Jedná se o vyšetření neinvazivní, tedy bezbolestné, a zabere maximálně dvacet minut. Pomocí tohoto vyšetření dokáže odborník odhalit pravou příčinu problému," upozorňuje Schütz.

Čím dříve odborníka navštívíte, tím lepších výsledků můžete dosáhnout.

Nejpoužívanější metody

Nevzhledných metliček se lze zbavit hned několika způsoby. Nejčastěji se tak děje pomocí tzv. sklerotizace a laserem.

Sklerotizace - metoda, při které se do metliček vstříkne roztok. Ten podráždí a slepí vnitřní stranu cévy. Potom ženy 1 až 2 týdny nosí punčochy a 6 týdnů by neměly ošetřená místa vystavovat na slunci, což platí i po laserovém ošetření.

Ošetření pomocí barvivových laserů. „Energie tohoto laseru se pohlcuje v červeném krevním barvivu hemoglobinu, tím dojde k tepelnému poškození, ´zatavení´ a postupnému vstřebání cévky. Zákrok je rychlý a bezbolestný, jednotlivé pulsy jsou pocitově vnímány jako štípnutí,” vysvětluje korektivní dermatoložka MUDr. Jitka Chalupecká z Laserového centra Anděl.

Bezprostředně po zákroku většinou vzniká v místě ošetření drobná modřinka, která během několika týdnů spolu s cévkou mizí, často jsou ale nutná opakovaná ošetření.

Hlavní výhodou laserového ošetření je cílenost zásahu - laser poškozuje jen cévku, ale okolní tkáně, kůže a pokožka nad cévkou zůstávají nepoškozeny. Riziko komplikací tohoto zákroku je tedy minimální. Po ošetření je nutná 6 týdenní ochrana před UV zářením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám