Hlavní obsah

Meningokok se dá chytit i na diskotéce

Právo, Petr Veselý

Jeden den ráno byla šestnáctiletá Eva z Lovosic zdravá, plná života, druhý den už ji odvážel do nemocnice vrtulník, protože jí hrozila smrt. Útok meningokoka sice přežila, ale záludná bakterie ji připravila o obě nohy a prsty na pravé ruce. Kde se nakazila, nevíme. Ale klidně to mohlo být při divokém tanci na diskotéce.

Článek

Oč bývá tato infekce vzácnější, o to je nebezpečnější. Za posledních čtrnáct let ohrozila 1751 lidí a 190 jich zabila. Bakterii meningokoka má přitom v nosohltanu asi deset procent lidí, kteří s ní žijí bez viditelných obtíží. Co odstartuje její drsný útok na lidský organismus, to vědci přesně nevědí. Meningokok nemusí člověka jen zabít (umírá asi 5 až 10 procent napadených). Může ho také:

  • připravit o sluch, zrak a části končetin;
  • poškodit mu mozek, plíce, játra nebo srdce;
  • případně mu způsobit epilepsii.

Životu nebezpečná není ani tak sama bakterie, jako toxické zplodiny, které produkuje. Pacient pak umírá na sepsi, tedy otravu organismu.

Komu hrozí nejvíc

Nejohroženější skupinou lidí jsou mladiství ve věku 15 až 19 let a děti do čtyř let. U mladistvých se infekce často objevuje po oslabení organismu, po fyzickém a psychickém vyčerpání, po kouření, pití alkoholu nebo užívání drog. Typické je například flámování nebo tancování na diskotékách dlouho do noci. Ale nemusí být nutnou podmínkou.

Nákaza se šíří obvykle kašlem, kýcháním nebo líbáním. K jejímu přenosu nejčastěji dochází při úzkém kontaktu na diskotékách, v dopravních prostředcích, ve školách, na zájezdech i táborech.

Typické příznaky

Útok meningokoka se zpočátku projevuje podobně jako virová infekce nebo zánět mozkových blan.

Postiženého trápí:
- vysoká teplota, zvracení a někdy průjem;
- silné bolesti hlavy, kloubů i svalů, ztuhnutí šíje;
- světloplachost, ospalost a někdy také zmatenost;
- nejmenší děti pláčí, mívají prázdný, strnulý výraz a často se jim chce spát.

Když se na kůži objeví shluk jemných krvavých teček (vypadají jako bodnutí špendlíkem) a začnou se postupně slévat do modřin, bývá už zle, nejednou i pozdě.

Jak ho poznat

Jak útok meningokoka poznat od jiných infekcí a chorob? Příznaky mohou být u různých lidí různé. Ale jedno je typické. "Infekce mívá rychlý, někdy až dramatický průběh," říká doktorka Pavla Křížová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Státního zdravotního ústavu v Praze. "Například teplota vyletí nahoru během pár hodin. Na léky typu acylpyrinu reaguje jen málo a přechodně, nebo vůbec."

Na strmé stupňování příznaků je potřeba reagovat stejně bleskově tím, že příbuzní postiženého zavolají na pohotovost, na infekční oddělení nemocnice nebo na záchrannou službu. A konzultují s nimi příznaky infekce. Pokud se potvrdí podezření na meningokoka, snaží se přivolat rychlou lékařskou pomoc. V pracovní dny, od 8 do 15 hodin, funguje také bezplatná informační linka: 800 100 626.

Očkování jako obrana

Meningokok má různé skupiny, u nás je nejčastější skupina C a B. Proti bakterii typu C existuje očkování, proti typu B ne. Seznam očkovacích center najdete na www.meningokok.cz. Očkování si pacient platí sám. Ceny různých druhů vakcín se pohybují zhruba od 230 do 900 Kč. Některé zdravotní pojišťovny na ně svým klientům v různé míře přispívají. Na uvedené internetové adrese najdete také příznaky infekce, je tu zelená linka na odborníky a spousta dalších užitečných informací.

Reklama

Související články

Meningokok může zaútočit i na dovolené

Změna prostředí, zvýšená fyzická a psychická zátěž, kouření, alkohol, dehydratace, ale také nevětrané autobusy a další prostředky veřejné dopravy, v nichž...

Meningokok opět zaútočil na školáka

Zrádný meningokok napadl čtrnáctiletého školáka z Loun, který se léčí v ústecké Masarykově nemocnici. Narozdíl od dívky z Lovosic na Litoměřicku, kterou...

Výběr článků

Načítám