Hlavní obsah

Matce těžce nemocného syna hrozí, že ztratí střechu nad hlavou

Novinky, das

Zatímco řada lidí se těší na jarní teplé dny, Kristýna Karkasová se bojí, že skončí i s nemocným, silně autistickým synem na ulici. Její bývalý partner rodinu opustil a přestal platit dluhy včetně hypotéky. Banka dluh prodala soukromé firmě, která nyní trvá na veřejné dražbě domku, kde Kristýna se synem bydlí, tudíž si sama nemůže vzít na řešení situace žádnou oficiální půjčku. Přes Sociální nadační fond (SNF) tak Kristýna prosí veřejnost, aby jí pomohla zvrátit zatím bezvýchodnou situaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Paní Karkasová je v důsledku násilí svého partnera v invalidním důchodu a sama se stará o svého desetiletého syna Davida, který trpí autismem a přidruženým mentálním postižením, jež se projevuje brachiální agresí a těžkou poruchou chování. Péče o Davida tak není vůbec jednoduchá.

„David kvůli své nemoci nesnese žádnou změnu, na cokoliv nového či jiného reaguje agresí. Potřebuje stálý a stereotypní život a nepřetržitou 24hodinovou péči. Nemůžu s ním jet na dovolenou, na zámek, do zoo. Když jdeme k doktorům nebo na úřad, musíme jít okamžitě na řadu. Po minutě, po dvou začne do všeho mlátit, válet se po zemi, křičet. Je tedy silně fixován na prostředí, ve kterém žije,“ popisuje Kristýna Karkasová.

Foto: archív paní Karkasové

Kristýna Karkasová se svým synem Davidem.

I kvůli stavu syna se před lety tehdy ještě s manželem rozhodli, že prodají svou garsonku a přestěhují se do domečku na kraji města. Z prodeje bytu zaplatila paní Karkasová polovinu domku, na druhou si vzali hypotéku, kterou měl splácet její muž. Dokud spolu žili, vše bylo v pořádku, pak se ale rozvedli a její exmanžel se zadlužil a přestal platit i hypotéku.

Vzniklý dluh navíc banka prodala soukromé firmě, která má zcela jiné úroky než banka, a dluh tak každým dnem narůstá. Zatímco původně činil 860 000 Kč, nyní přesahuje milion korun.

Foto: archív paní Karkasové

Desetiletý David trpí těžkou formou autismu s přidruženým mentálním postižením.

Sociální a nadační fond města Brna a Jihomoravského kraje zprostředkoval Kristýně právní služby. A poprvé kvůli ní vyhlásil veřejnou sbírku. Bohužel vybrané peníze zatím nestačí na to, aby situaci vyřešily.

I když se díky nim podařilo Kristýně vyjednat si u banky úvěr, kterým by splatila dluhy partnera, soukromá firma dala dům okamžitě do dražby a odmítá od ní ustoupit.

Banka teď tak paní Kristýně úvěr nedá, pokud dům nemůže jako pojistku dluhu zastavit – což v případě dražby nejde. Podle Moniky Škorpíkové z nadačního fondu je situace paní Karkasové o to složitější, že sama vyrůstala v dětském domově a nemá se ke komu nastěhovat.

„Nedovolí mi, abych se z této situace dostala. Jsem z toho úplně zoufalá, beru antidepresiva. Vždy jsem vše řádně platila, a přestože jsem neudělala nic zlého, hrozí nám, že ztratíme střechu nad hlavou. Neustále se snažím situaci nějak vyřešit, ale už nevím, jak dál,“ dodává Kristýna.

Pokud by lidé chtěli Kristýně Karkasové a jejímu synovi z tíživé situace pomoci, mohou posílat příspěvky na transparentní bankovní účet u Monety Bank 225782453/0600.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám