Hlavní obsah

Lidem s rakovinou tlustého střeva výrazně prospívá pobyt na slunci

Boston

Když člověk trpí rakovinou kůže vyvolanou nadměrným sluněním, asi těžko se bude během léčby procházet právě na zdroji záření, které jeho nemoc vyvolalo. Přesto podle onkologů z Bostonu není slunění u některých typů nádorových onemocnění na škodu. Napřklad pacienti s rakovinou tlustého střeva, kteří se při léčbě často pohybují venku a jsou vystaveni slunečnímu záření, mají vyšší šanci na přežití.

Foto: Alžběta Trousilová, Novinky

Při slunění se v kůži člověka tvoří velké množství vitaminu D.

Článek

Při slunění se totiž v kůži člověka tvoří velké množství vitaminu D a podle studie z Bostonu osoby, které měly vyšší hladinu vitaminu D v krvi, měli po diagnostice rakoviny tlustého střeva o 50 procent větší šanci na přežití než lidé, kteří měli vitaminu málo.

Vitamin D pomáhá i kůži

Ale paradoxně vyšší obsah vitaminu D pomáhá také lidem s rakovinou kůže, nádory u osob s vysokou hladinou vitaminu D bývají tenčí. Ale jim slunění nejde doporučit a vitamin by měli přijímat z potravy.

Tokoferol neboli vitamin D je obsažen konkrétně především v tučných rybách a je důležitý v prevenci osteoporózy, diabetu, astmatu, vysokého krevního tlaku a depresí.

Reklama

Související témata:

Související články

Počítače budou léčit rakovinu

Jako z vědeckofantastického románu vypadají první výsledky snah mladého vědního oboru bionanotechnologie: okem nepostřehnutelný kousek šroubovice DNA v těle...

Výběr článků

Načítám