Hlavní obsah

Lidé s nižšími příjmy se lékařů bojí ptát

Novinky, Korzo/P
SEATTLE

Lidé, kteří mají nižší příjmy, se prý bojí svého lékaře vyptávat. Vyplývá to z průzkumu amerického lékaře Petera Grimma ze Swedish Medical Center v Seattlu, který stanovil pomyslnou hranici strachu na dvacet tisíc dolarů ročně. Pacienti s příjmy vyššími se svých lékařů podle něj tolik neobávají.

Článek

"Bohatší pacient se cítí být pánem situace a nebojí se lékaře na všechno vyptat," vysvětlil. "Pacient s nižšími příjmy často vůbec o své léčbě nepřemýšlí a bere, co je mu nabídnuto. Málokdy se zajímá o jiné alternativy. A to se musí změnit," míní Grimm.

Podle amerických odborníků je problém na obou stranách. Pacienti s nižšími příjmy mají málo peněz, horší zdravotní pojištění a myslí si, že musí přijmout to, co jim lékař nařídí.  

Bohatší jsou odvážnější

Lékaři si zase na druhou stranu zvykli na to, že se pacient ptá. Rádi odpovídají, když se pacient dožaduje více informací, ovšem sami své pacienty k otázkám nevybízejí.

"Je to, myslím, stejné na celém světě. Jen ti bohatší mají dostatek odvahy," tvrdí doktor Grimm.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Ptáte se svého lékaře na léčebný postup?

Tým lékařů ze Spojených států uskutečnil průzkum mezi svými pacienty postiženými rakovinou prostaty. Více než pětadevadesát procent dotázaných s vyššími příjmy se cítí být o své nemoci dobře informováno a nemá s léčbou žádné problémy. Stejně spokojených je ale jen devětašedesát procent chudších pacientů.

Anketa

Ptáte se svého lékaře na léčebný postup?
Ano
67,1 %
Ne
32,9 %
Celkem hlasovalo 322 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám