Hlavní obsah

Letní dobrůtky, jež potěší děti i dospělé

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné počasí přímo vybízí k zahradním oslavám. Připravili jsme pro vás hned několik výtečných receptů, na kterých si pochutnají malí i velcí. Jedná se o lehké variace využívající sezónní zeleninu i ovoce.

Foto: Profimedia.cz

Letní pochoutky

Článek
Dětské melounové lívancové sendviče
Suroviny: 8 borůvkových lívanců (8 cm v průměru) ochlazených na pokojovou teplotu, šálek smetanové zmrzliny, 6 plátků melounu BOUQUET bez pecek - 1,5-2cm silných a 8 cm v průměru, zbavených přebytečné šťávy
Postup: Naneseme stejnoměrně smetanovou zmrzlinu na každý lívanec. Položíme 2 z nich zmrzlinou nahoru na servírovací talíř. Plátek melounu dáme na každý zmrzlinový lívanec, takto střídáme, dokud nebudeme mít sendvič složený ze 4 lívanců a tří kusů melounu. Na horní lívanec přidáme lžičkou zmrzlinu a ozdobíme borůvkami. Ihned servírujeme nebo přikryjeme a zchladíme v mrazničce do doby, než budeme servírovat.
Dětský melounovo-jahodový shake a smoothie nanuk
Suroviny: Jahodový shake - 1 kelímek (200g) citronového netučného jogurtu, 2 šálky melounu BOUQUET nakrájeného na kostky a zbaveného pecek, 2 šálky očištěných čerstvých jahod, 1 střední banán, oloupaný a nakrájenýSmoothie nanuky - jahodový shake, malé papírové košíčky, dřívka na nanuk
Postup: Jahodový shake - Do mixéru vložíme veškeré suroviny a mixujeme, dokud vše není jemné a napěněné. Okamžitě podáváme.Smoothie nanuky - Nalijeme melounovo-jahodový shake do malých papírových košíčků. Necháme zmrazit, a když je vše napůl zmrzlé, vložíme dovnitř dřívka nebo plastikovou lžičku. Nebo také můžeme dát shake do přístroje na zmrzlinu.
Čokoládové pusinky s brusinkovou náplní
Suroviny na asi 12 kousků: Na přípravu těsta: 100 g másla, 150 g mléčné čokolády, 3 vejce, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g mouky, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 balíček mandlového pudinku v práškuNa přípravu náplně: 2 plátky bílé želatiny, 150 g čerstvých amerických brusinek, 2 polévkové lžíce brusinkového nektaru, 80 g cukru, 200 ml šlehačky, 2 balíčky vanilkového cukru, kakao na posypání
Postup: Do hrnce vložte máslo a na kousky nakrájenou čokoládu. Vše za stálého míchání pomalu rozpusťte a nechte trochu zchladnout.Vajíčka vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr. Vmíchejte do směsi máslo-čokoládovou hmotu. Smíchejte mouku s kakaem, práškem do pečiva a pudinkovým práškem a plynule vmíchejte do směsi. Nechte těsto 5 minut odpočinout.Na pečící plech vyložený papírem na pečení pokládejte hromádky těsta, nejlépe zmrzlinovými kleštěmi (o průměru asi 5 cm), a ponechte mezi nimi rozestupy. Pečte v předehřáté troubě při 175 stupních (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů) asi 18 – 20 minut. Nechte vychladnout.Želatinu nechte změknout ve studené vodě. Do hrnce vlijte brusinkovou šťávu a přidejte brusinky a cukr. Za stálého míchání povařte 3-4 minuty, až brusinky změknou a lehce pukají. Želatinu vymačkejte a rozpusťte ji v brusinkách. Postavte do chladu, než začne hmota tuhnout.Vyšlehejte šlehačku, vmíchejte do ní vanilkový cukr a vše přimíchejte k brusinkám. Nechte ještě jednou krátce vychladit.Spojujte vždy 2 pusinky brusinkovou šlehačkou a poprašte kakaem.
Ovocný pohár
Suroviny na 6 porcí: 200 g čerstvých malin, 300 g čerstvých jahod, 150 g Philadelphie Milka, 100 g nízkotučného jogurtu
Postup: Do misky vložte maliny a jahody s trochou cukru a lehce rozdrťte vidličkou. Takto nadrcené ovoce rozdělte do 6 malých sklenic nebo misek.Vložte Philadelphii do mísy a rozšlehejte metlou. Přidejte polévkovou lžíci jogurtu a znovu použijte metlu. Poté lehce přidávejte zbývající jogurt do namíchané Philadelphie, aby vznikla hezká barevná struktura. Vzniklou směsí pokryjte ovoce ve sklenicích. Pro lepší chuť nechte v klidu 30 min. před podáváním.
Creme brulée
Suroviny: 1 vanilkový lusk, 600 ml smetany Yoplait na vaření 12 %, 150 g cukru, 6 ks žloutek
Postup: Žloutky utřeme s cukrem. Vanilkový lusk rozpůlíme a spolu se smetanou přivedeme k varu. Poté necháme smetanu vychladnout, vyjmeme vanilku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Pozor, nesmí se tvořit pěna.Připravenou směs nalijeme do mělkých zapékacích misek a v předehřáté troubě na 100 °C pomalu pečeme více než hodinu. Krém by neměl být tekutý, ani tuhý. Měl by mít lehce gelovou konzistenci. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle (záleží na výšce zapékacích misek). Rozhodně však nezvyšujeme teplotu.Krém brulée necháme úplně vychladnout a ztuhnout. Před podáváním jej posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme.Karamelové krusty dosáhnete například pod hodně rozpáleným grilem v troubě.
Bonbony z mozzarelly
FOTO: Galbani
Suroviny: 300 g špenátových listů, 1 balíček Mozzarelly Galbani, 20 kuliček Galbani Mozzarelly Mini, 1 lžíce panenského olivového oleje, 2 lžíce kysané smetany, 1 špetka limetkové kůryPodle chuti: 1 stroužek česneku, ořechy, mandle, 1–2 špetky bílého pepře, 1–2 špetky soli
Postup: Kuličku mozzarelly opatrně navrtáme špičatým nožem. Do otvoru vložíme praženou mandli nebo pražený oříšek kešu. Kuličku potřeme kysanou smetanou, aby byla lepivá, a obalíme ji celou v hrubě mleté směsi ořechů dle chuti.Pak spaříme oprané špenátové listy. Pokrájíme je a rukama zapracujeme do jemně nastrouhané mozzarelly. Směs ochutíme česnekem, trochou strouhané kůry z limetky, osolíme a opepříme. Ze špenátové hmoty tvoříme kuličky, které obalíme zbylými lístky špenátu.Bonbony z mozzarelly vkládáme do košíčků, ozdobíme ořechy, mini rajčátky nebo rozmarýnem.
Paprikový pohár se slanou šlehačkou
Suroviny pro 6 osob: 200 g paprik nakládaných v olivovém oleji, 150 g čerstvého kozího sýra, 100 ml 30% sladké smetany ke šlehání Yoplait, 1 větévka oregana, sůl a pepř
Postup: Papriky necháme okapat z oleje. Následně je nakrájíme na malé kousky a vložíme do pohárů. Ve větší míse šleháme asi 30 sekund elektrickým šlehačem smetanu. Stále přitom zvyšujeme rychlost, aby měla šlehačka správnou konzistenci a neztékala. Poháry s paprikou i našlehanou smetanu vložíme do ledničky alespoň na dvě hodiny.Poté v menší misce jemně smícháme kozí sýr s vychlazenou šlehačkou. Směs osolíme, opepříme a opět lehce zamícháme. Takto ochucenou šlehačkou pokryjeme papriky v poháru. Na závěr ozdobíme několika lístky máty nebo petržele.
Italská krůtí roláda s krémovou brusinkovou omáčkou
Suroviny: 6 krůtích řízků (asi po 140 g), sůl, pepř, 2 cibule, 1 jablko (asi 200 g), ½ svazku bazalky, 12 plátků parmské šunky (asi po 10 g), 150 g sušených amerických brusinek, 1 polévková lžíce přepuštěného másla, 400 ml drůbežího vývaru, 100 g šlehačky, 2 polévkové lžíce středně ostré hořčice, dřevěné jehlice
Postup: Omyjte a osušte krůtí řízky. Osolte a opepřete. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Oloupejte, rozčtvrťte jablka a odstraňte jádřince. Nakrájejte na plátky. Z větvičky otrhejte lístky bazalky.Na krůtí řízek položte vždy 2 plátky parmské šunky a několik lístků bazalky. Na jeden konec každé rolády pravidelně rozložte 50 g amerických brusinek, plátky jablka a cibule. Roládu pevně zarolujte a zpevněte dřevěnými jehlicemi.Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a roládu na něm ze všech stran opečte dozlatova. Podlijte drůbežím vývarem a šlehačkou a vařte 10 minut. Vmíchejte hořčici. Dle potřeby dosolte.Do omáčky přimíchejte zbylé brusinky a podávejte ozdobené zbytkem bazalky. Vhodnou přílohou jsou osolené brambory.
Hranice z melounových hranolek a kari kuřete
Suroviny: 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí, 1/3 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje, 3 stroužky rozmačkaného česneku, 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného zázvoru, 1 polévková lžíce sojové omáčky, 1 šálek nízkotučné nebo sojové majonézy, 1/2 čajové lžičky jemného kari (nebo dle chuti), 1/4 šálku nakládaných okurek , 6 plátků bezpeckového melounu BOUQUET, čerstvá petrželová nať na ozdobu
Postup:  Vložíme kuřecí prsa do uzavíratelného plastového sáčku spolu s olejem, česnekem, zázvorem a sojovou omáčkou. Dobře sáček uzavřeme a necháme kuře marinovat na 30 minut až 2 hodiny. Kuře grilujeme nebo osmažíme, dokud není měkké. Uchováme v teple.Smícháme dohromady majonézu, kari a nadrobno nakrájené naložené okurky. Meloun nakrájíme do tvaru větších hranolků. Naporcujeme kuře na plátky a naaranžujeme je na meloun. Lžičkou naservírujeme majonézovou omáčku na kuře. Posypeme trochou nakrájené petrželky.
Pečený plátek lilku s barevnou oblohou
Suroviny: 2 červené papriky, 6 plátků Mozzarelly Galbani, 1 stroužek česneku, 1 svazek špenátových listů, 1–2 špetky bílého pepře, ⅓ lilku, 1 hrneček panenského olivového oleje, 1 lžička balzamikového octa, 1 špetka soli
Postup: Lilek rozkrojíme podélně na třetiny. Každou třetinu opět rozkrojíme podélně, ale nedokrojíme, abychom silný plátek rozložili jako knihu. Opatrně potřeme olivovým olejem, lehce osolíme a na velké ploché pánvi opečeme z obou stran. Pečeme zvolna do zlatavé barvy.V troubě na roštu mezitím opékáme masité červené papriky vcelku. Otáčíme je, dokud se nezačnou dělat puchýřky. Horké papriky vložíme do igelitového sáčku, aby se zapařily, poté slupku sloupneme malým nožíkem a vyndáme semínka. Papriky také nakrájíme podélně na širší pruhy, pokapeme olejem, jemně osolíme a zakápneme balzamikovým octem.Špenátové listy vkládáme po jednom do vařící vody a hned vyndáváme, abychom zachovali tvar listu. Dáme je do větší mísy, kde je pokropíme olejem, ve kterém jsme rozmíchali malinko česneku, osolíme a opepříme.Na střed opečeného lilku klademe kolečka mozzarelly, pouze lehce osolená a zakápnutá olivovým olejem. Po stranách klademe listy špenátu a proužky červené papriky.Pečený plátek lilku s barevnou oblohou podáváme s česnekovou nebo bylinkovou bruschettou.
Zapečené papriky s kuskusem, mozzarellou a rajčaty
Suroviny: 1 hrnek zeleninového vývaru, 1 hrst kuskusu, 1 špetka soli, 2 červené papriky, 100 g Mozzarelly Galbani, 1 hrst černých oliv, 2 lžíce olivového oleje, 1 rajče
Postup: Kuskus zalijeme vývarem a necháme asi 10 minut stát. Papriky si mezitím rozkrojíme na poloviny, očistíme, zakápneme olivovým olejem a dáme na chvíli do vyhřáté trouby, aby trochu změkly.Rajče a mozzarellu nakrájíme na kostičky a smícháme s kuskusem. Pro milovníky oliv přidáme do směsi olivy rozkrojené na poloviny. Osolíme podle chuti. Hotovou směsí naplníme papriky a dáme je do trouby na 180 °C asi na 30 minut zapéct. Zapečené papriky s kuskusem, mozzarellou a rajčaty ihned podáváme.

Reklama

Související témata:

Související články

Vegetariánská kuchyně: žij a nech žít

Vegetariánská strava vychází ze zásady Žít a nechat žít. Její vyznavači nejedí některé živočišné potraviny, hlavně maso, sádlo... Tedy produkty, pro něž bylo...

Výběr článků

Načítám