Hlavní obsah

Lékaři bojují s omrzlinami

ČR

S velkými mrazy přibyla práce i lékařům. Nemocnice začaly registrovat první případy omrzlin. Většinou se nejedná o turisty na horách, ale o lidi, kteří z různých důvodů v městech nevyhledali včas přístřeší.

Foto: Policie ČR

Pervitin. Ilustrační foto.

Článek

Do chebské nemocnice se ve středu na kontrolu dostavil muž, který usnul ve sněhu a omrzla mu bříška všech prstů na rukou. "Vypadá to, že se uzdraví a nebude mít žádné následky," uvedla lékařka na chirurgické ambulanci s tím, že zraněným není bezdomovec.

S prvními letošními vážnými omrzlinami rovněž bojují lékaři v ostravské fakultní nemocnici. Ve vážném stavu zde leží na jednotce intenzívní péče jeden pacient. Jde o spořádaného muže. Další podrobnosti o jeho osobě a o tom, kde k omrzlinám přišel, nemocnice neoznámila. V nemocnici zůstávají kvůli omrzlinám další dva pacienti. "Jejich stav není tak vážný," dodal mluvčí zdravotnického zařízení Štěpán Neuwirth.

Na jednotce intenzívní péče Nemocnice Šumperk hospitalizovali v úterý 55letého bezdomovce s rozsáhlými omrzlinami prstů na nohou a rukou.

"Měl také omrzlé plosky obou nohou. Kromě toho u něho lékaři diagnostikovali zlomeniny žeber s komplikacemi," sdělila Právu mluvčí Nemocnice Šumperk Simona Součková s tím, že muž přišel k těmto poraněním zřejmě při rvačce. Omrzliny bezdomovce byly tak vážné, že lékaři rozhodli o jeho převezení do popáleninového centra ve Fakultní nemocnici v Ostravě.

Podle odborníků patří právě omrzliny prstů k nejnebezpečnějším, a to proto, že ve většině případů vedou k amputacím. Lidé by neměli podceňovat ani oblast obličeje a krku. Pití alkoholu na zahřátí lékaři také nedoporučují. Alkohol totiž rozšiřuje cévy, a tím organismus ztrácí rychleji teplo.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuřákům hrozí vyšší riziko omrzlin

Osoby, které holdují tabáku, jsou náchylné k omrzlinám. Žíly kuřáků se totiž nerozpínají dostatečně rychle a neumožňují tak prohřívat prochladlé prsty na rukou...

Výběr článků

Načítám