Hlavní obsah

Léčebné konopí nepomůže každému

Právo, Petr Veselý

Užívání léčebného konopí vyvolává emoce. Jeho příznivci se rozčilují třeba nad tím, proč není víc hrazené ze zdravotního pojištění, když lidem pomáhá. Jeho odpůrci zase nechápou, jak mohou lékaři podávat lidem drogu. Všechno je to ale trochu jinak.

Foto: Profimedia.cz

Léčebné konopí se používá asi z 80 procent případů na léčení bolesti.

Článek

Léčebné konopí se používá asi z 80 procent případů na léčení bolesti. „Zhruba u třetiny pacientů nemá žádné účinky,“ vysvětluje lékař Ondřej Sláma z Masarykova onkologického ústavu v Brně, který ho využívá ve své praxi.

„Prostě u nich nefunguje. U další přibližně třetiny má mírně pozitivní a zároveň i negativní efekty. Lehce u nich tlumí bolest, ale nemocní si připadají trochu omámení a otupělí. Většina z nich proto přestane konopí užívat. Zhruba u třetiny funguje výborně.“

Jak bude kdo reagovat, to se dopředu nedá poznat. Je nutné to vyzkoušet. Většina lékařů začíná pacientům podávat malé dávky konopí: 62,5 mg v jedné kapsli. A pak spolu hledají dávku, která zmírní potíže, ale pacient po ní má jasnou hlavu a cítí se dobře.

„Na nízkých dávkách začínáme i proto, že chceme odzkoušet, jestli se u něj neobjeví alergická reakce nebo jiné nežádoucí reakce,“ říká Radovan Hřib z Centra pro léčbu bolesti z FN u sv. Anny v Brně.

Proti nevolnostem a pro chuť k jídlu

Onkologickým pacientům může konopí pomoci i v tom, že u nich zlepší chuť k jídlu a zmírní nevolnosti. To je vítaný efekt hlavně při chemoterapiích a ozařování.

„Často zlepší také problémy se spánkem a úzkostné stavy,“ říká doktor Sláma. „To mívá pozitivní vliv na lepší tolerování bolesti. Úzkostní lidé ji často vnímají intenzivněji. Někdy se může stát, že konopí u pacienta úzkostné stavy naopak vyvolá. Není to časté, ale stává se to. I proto je potřeba postupovat při léčbě uvážlivě a malé dávky zvyšovat postupně.“

Pomůže i při roztroušené skleróze

Konopí se často používá při léčbě roztroušené sklerózy (RS), při které vlastní imunita člověka napadá obaly jeho nervů, jako by to byly cizorodé tkáně, a tím je poškozuje.

„U ní konopí zmírňuje napětí svalů, svalovou ztuhlost a křeče nebo bolesti, které chorobu často doprovázejí,“ říká Marta Vachová z RS centra při neurologickém oddělení Nemocnice Teplice.

„Mívá rovněž protizánětlivý účinek. To je užitečné, protože zánět doprovází poškozování obalů, které kryjí nervy.“

Mírní také mimovolné pohyby a tiky, jež pacient neovládá, nebo neurologický třes (ten bývá typický také pro Parkinsonovu chorobu) a další svalové nebo neurologické potíže. Zlepšuje třeba pohyblivost, kvalitu spánku, úzkostné stavy, poruchy rovnováhy atd.

První dávka by se měla brát pod dohledem lékaře

„U roztroušené sklerózy je důležité, aby použitý konopný preparát obsahoval vyrovnané množství dvou hlavních účinných látek, THC a CBD,“ říká doktorka Vachová.

„Pacienti ho pak lépe snášejí, zvlášť ti, kteří konopí nikdy neužívali. CBD, tedy canabidiol, působí hlavně proti úzkostem, křečím a odstartování psychotických stavů.“

Protože první reakce pacientů bývají individuální, doporučují jim specialisté, aby si první dávku vzali pod dohledem lékaře nebo poučené osoby, třeba rodinného příslušníka.

Občas se stane, že se nemocnému může motat hlava, udělá se mu nevolno, rozbuší srdce, cítí se slabý, objeví se u něj mírné arytmie či jiné potíže. I když vzhledem k nízkým dávkám, se kterými začínají, to není příliš časté ani dramatické, přece jen k tomu může dojít. Zvlášť u starších lidí.

Domácí konopí je riziko

Za lékaři přichází řada pacientů s tím, že kouří marihuanu, kterou si sami vypěstovali nebo kterou jim někde sehnali příbuzní či vnuci.

Doktoři jim obvykle doporučují, aby přešli na léčebné konopí, které se prodává v lékárnách. U něj je totiž jasný a kontrolovaný obsah účinných látek. Dá se tedy snáz vyhnout vedlejším účinkům a přesněji určit léčebná dávka, což je zásadní.

„U rostlin vypěstovaných doma pro vlastní potřebu je obsah látek velkou neznámou,“ říká doktor Hřib. „Povinné analýzy produktů, které se prodávají v lékárnách, navíc garantují to, že nejsou kontaminované nežádoucími látkami, třeba těžkými kovy.“

Nelze pak vyloučit nežádoucí reakce. Třeba ekzém, pokud je používají jako mazání na bolest.

Kdy se užívat nesmí

  • v těhotenství a v době kojení,
  • při psychiatrických diagnózách, zejména pak schizofrenii a schizoidních atakách, pro které je typická vnitřní rozpolcenost pacienta,
  • při poruchách srdečního rytmu a závažných jaterních chorobách,
  • nesmí se kombinovat s alkoholem.

Výhodou je naopak to, že se konopí může užívat zároveň s opiáty a dalšími léky na léčbu bolesti. Doplňuje jejich efekt, pokud nestačí.

„Rozhodně však pro lékaře není lékem první volby, ale spíš až té další volby,“ říká doktor Sláma. Ale najdou se i výjimky.

Doktor Sláma měl pacientku, která nesnášela opiáty a další léky na tlumení bolesti. Nezbývalo než místo nich vyzkoušet léčebné konopí, které jí skutečně pomohlo, i když se její nádor zvětšoval. To byl ovšem hodně netypický případ.

Hrozí závislost?

U konopí užívaného pod dohledem lékaře hrozí malé riziko závislosti, ale nelze ho vyloučit. Zvlášť u chronických bolestí a roztroušené sklerózy, kdy ho pacienti berou řadu let.

Dávky sice nebývají příliš vysoké a obvykle zůstávají relativně dlouho stabilní, ale při užívání, které trvá deset a více let, může dojít k jejich pozvolnému navyšování. Ke vzniku závislosti dochází asi v devíti procentech případů.

Jak se užívá a co stojí

Nemocní většinou užívají konopí v želatinových kapslích, které si koupí v lékárnách. To umožňuje přesné dávkování.

Jinou aplikací je vaporizér, ve kterém se přesně odměřená dávka konopí zahřívá, takže nevznikají nežádoucí zplodiny hoření jako při kouření. Pacient vdechuje výpary. Mají rychlejší nástup účinku (kolem 5 minut místo 30 až 60 minut běžných u kapslí), ale působí kratší dobu (4 až 5 hodin místo 6 až 8 hodin).

Pacienti si léčebné konopí platí. Gram do vaporizéru stojí kolem 170 Kč, při zpracování do kapslí zhruba 200 Kč. Průměrná měsíční dávka na léčbu bolesti se pohybuje kolem 3 g, ale jsou pacienti, kteří užívají mezi 25 až 30 g.

Od příštího roku by zdravotní pojišťovny měly nemocným lidem hradit 90 % ceny konopí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám