Hlavní obsah

Léčba neplodnosti: co obnáší a kolik stojí

Novinky, zun

Rok od roku má stále více párů problém s početím. Tato skutečnost je přikládána nejen zhoršeným životním podmínkám a stresu, ale mimo jiné i odsouvání mateřství do pozdějšího věku. Za neplodnost lékaři považují stav, kdy se při pravidelném pohlavním styku nepodaří otěhotnět v průběhu 12 měsíců. Co tedy pár čeká, pokud se rozhodne učinit další kroky, a kolik bude případná léčba stát?

Foto: Profimedia.cz

Mateřství stále více žen odsouvá do pozdějšího věku.

Článek

Pokud nechcete rok nečinně vyčkávat, je možné sledovat ovulaci (měření bazální teploty - zdarma, či využít ovulační testy - cca 200 Kč/měsíc). U muže je vhodné provést spermiogram (některá pracoviště či kliniky jej v rámci různých akcí nabízejí i zdarma, obvykle však za úhradu ve výši cca 1 000 Kč).

Určitý odhad plodnosti ženy je možné získat jednoduchým odběrem krve na stanovení AMH (nutno počítat s úhradou, kterou neproplácí pojišťovna, cca 1 000 Kč).

V období snažení se o početí lékaři doporučují užívání vitamínů. Pro ženy - vitamin E, kyselinu listovou, zinek, hořčík. Mužům se doporučuje především zinek, vitaminy B6, B12 , E. Důležitý je samozřejmě také zdravý životní styl – vyvarování se kouření, dostatek ovoce, zeleniny a pohybu.

První krok – řešení s gynekologem

Pokud začnete mít pochybnosti, že můžete otěhotnět, obraťte se na svého gynekologa. Ten by měl začít situaci řešit. Podle svého zaměření může registrující gynekolog provést některé testy sám nebo pár přímo odeslat na pracoviště specializující se na léčbu neplodnosti. U žen, kterým je více než 35 let, je možné, ba vhodné, uvedený interval jednoho roku zkrátit.

Druhý krok – vyhledání odborného pracoviště

Doporučujme zvolit takovou kliniku (odborné pracoviště), kterou vám doporučí dle zkušeností váš gynekolog, nebo na ni máte dobré reference od svých známých. Ne všechna pracoviště jsou na stejné profesionální úrovni. Pokud nebudete mít po prvním setkání na klinice dobrý pocit, raději se obraťte jinam – jedná se o velmi intimní záležitosti a vy byste se zde měli cítit dobře a ošetřujícím lékařům plně důvěřovat. Rozhodujícím faktorem může být samozřejmě také cena.

Na klinice pak ošetřující lékař naváže na vyšetření provedená vaším gynekologem a naplánuje další postup.

„U žen prokazujeme především ovulaci. Nejpřesnější metodou je opakované ultrazvukové vyšetření (folikulometrie), při kterém můžeme přímo sledovat růst folikulu a jeho prasknutí. Výsledky je třeba posuzovat v souvislosti s analýzou hormonálních hladin v krvi," říká MUDr. Jan Šulc, vedoucí lékař Centra asistované reprodukce GEST.

"Největší výpovědní hodnotu má stanovení tzv. bazálního hormonálního profilu. Při něm odebíráme krev na počátku cyklu, tedy ještě při menstruaci. Kultivační vyšetření slouží k potvrzení nebo vyloučení vážnější infekce v pochvě. Průchodnost vejcovodů prověřujeme opět ultrazvukovým vyšetřením, při kterém děložní dutinu a vejcovody naplníme kontrastní látkou," vysvětluje lékař.

"Nejpřesnější informaci o stavu vnitřních rodidel včetně průkazu eventuální endometriózy získáme při laparoskopii. Jde o výkon v celkové anestezii, při kterém břišní dutinu prohlížíme tenkou optikou zavedenou do břicha malým řezem v pupku. Podobným přístrojem můžeme prohlédnout po jeho zavedení pochvou a děložním čípkem i dutinu děložní. Toto vyšetření nazýváme hysteroskopie. Pomáhá odhalit především některé vývojové vady, myomy či deformity dělohy nebo poruchy děložní sliznice,“ dodává doktor Šulc.

Podle výsledků těchto vyšetření lékař stanoví způsob a formu léčby.

Kolik to bude stát

Jde-li již opravdu o neplodnost, jak je výše definována, není třeba mít obavy z finanční náročnosti vyšetření. Jde sice o celou řadu testů v ceně mnoha tisíc korun, ale prakticky vše je kryto ze zdravotního pojištění. Kromě regulačních poplatků v rámci vyšetřovacího procesu v prvních měsících nehradí pár ze svého nic.

Po nějakém čase je možné, že dojde na uplatnění limitace úhrady UZ vyšetření z pojištění (4x za čtvrtletí, 7x za rok, což při vyšetřování neplodnosti nemusí stačit). Jde pak obvykle o částku do 1 000 Kč.

Plně hrazeny z pojištění jsou i případné operační zákroky jako hysterosokopie, laparoskopie. Reálná cena je u hysteroskopie několik tisíc korun, u laparoskopie i hodně nad 10 000 Kč (vždy záleží na tom, zda jde jen o diagnostický výkon nebo již přímo o řešení patologického nálezu).

Doplatky se pohybují v řádu desítek korun

Při léčbě neplodnosti je dále třeba počítat s doplatky u některých léků. Obvykle se pohybují v řádu desítek korun, spíše výjimečně stovek. Léčba hormonálních poruch včetně léčby problémů s ovulací kapsu ani pojišťovnu příliš nezatíží.

Pouze u komplikovaných případů, kdy je třeba užít gonadotropní hormony, se cena léčby pohybuje v tisících korun. Podstatnou část kryje pojištění, spoluúčast je v řádu desetikorun, v případě použití té nejkomfortnější aplikační formy (předplněné pero, podobné, jako užívají lidé s cukrovkou k aplikaci inzulinu) může ale i přesáhnout 1 000 - 2 000 Kč.

Asistovaná reprodukce ve své jednodušší, leč rovněž velmi účinné podobě, tedy intrauterinní inseminace (IUI), je plně hrazena z pojištění. Limitace je 6 výkonů za 12 měsíců - více ale obvykle nemá smysl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám