Hlavní obsah

Kuřáci si obalují tukem své životně důležité orgány

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Lidé se často obrací na cigarety jako na prostředek hubnutí. Věří, že když si několikrát denně zapálí, omezí to jejich tukové zásoby. Jenže podle australských vědců kouření naopak způsobuje ukládání tuků. Ne na povrchu, ale uvnitř těla kolem životně důležitých orgánů, což je ještě nebezpečnější.

Článek

Kuřáci neztrácejí tukové zásoby, ale svalovinu. Proto řada lidí skutečně zhubne, když začne kouřit. Jenže z těla se přitom neodplavuje tuk, nýbrž svalová hmota.

"Když ztratíte svalovinu, vypadá to, jako byste zhubli. Dává to člověku vizáž skutečně hubenějšího jedince, ale v těle se mu stále ukládá tuk, což není samozřejmě dobrá věc. Snažíme se vyvrátit tento mýtus. Tuk má navíc tendenci ukládat se spíše kolem kuřákova břicha a hrudníku a má ještě horší zdravotní účinky. Je kolem jater, plic, srdce a žaludku," tvrdí Fiona Sharkieová z australského Melbourne.

Její tým testoval účinky kouře v laboratorních podmínkách na skupině hlodavců. Jedinci vystavení cigaretovému kouři měli po sedmi týdnech mnohem více tuku uvnitř těla a kolem životně důležitých orgánů než ta zvířata, která byla chována v kouři prosté atmosféře. A to i přesto, že "kouřící" myši spořádaly o 23 procent méně potravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuřáci často nehledí na zdraví svých dětí

Třetině dětí kouří rodiče v domácnosti přímo pod nosem. Rodiče - kuřáci se často diví, proč jejich dítě trpí častými záněty dýchacích cest, astmatem, záněty...

Výběr článků

Načítám