Hlavní obsah

Krevní tlak by se měl měřit na obou pažích

– Londýn

Vysokým krevním tlakem trpí až čtvrtina dospělých jedinců. Jelikož se jedná o vcelku masové onemocnění, patří vyšetření tlaku mezi běžné preventivní procedury. Podle britských vědců by se měl ale měřit vždy na obou pažích, ne jen na jedné, jak tomu bylo doposud.

Foto: Profimedia.cz

Měření tlaku na obou rukou může mít velký léčebný efekt.

Článek

Větší rozdíl mezi hodnotou tlaku naměřenou na levé a na pravé ruce prý může upozornit na to, že pacient trpí určitými obtížemi, které se jinak dají jen těžko odhalit. Patří mezi ně například onemocnění periferních cév, včetně zužování a ucpávání cév v končetinách.

Odborníci pod vedením Christophera Clarka prošli celkem 28 dosavadních studií, které se na tuto oblast zaměřovaly, a dospěli k tomu, že měření tlaku na obou rukou může mít velký léčebný efekt.

Pokud se systolický tlak, tedy první číselná hodnota uváděná před lomítkem, liší na levé a pravé ruce o více než 10 torrů, může být pacient v rizikové skupině, co se týče onemocnění periferních cév. Pokud se liší o více než 15 torrů, hrozí člověku i větší riziko kardiovaskulárních chorob. Ošetřující lékař může díky jednoduchému měření nařídit další vyšetření, která mohou tyto choroby odhalit v začátcích, což usnadňuje jejich léčbu.

Britský výzkumný tým konstatuje, že doporučení měřit tlak na obou rukou sice v britském prostředí už existuje, zdaleka se však nestalo normou. Někteří jejich kolegové však namítají, že výhody "dvojitého" měření tlaku zdaleka nejsou bezpečně prokázány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám