Hlavní obsah

Krásně bílé zuby - rozmar nebo součást zdraví?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělení zubů je v posledních letech jedním z nejrychleji se rozvíjejících odvětví ústní hygieny, a to zejména proto, že lidé chtějí mít nejen zdravý, ale i atraktivní úsměv.

Článek

Pavel Jurič, který se již léta věnuje využitím bylin v kosmetice, říká: "Péče o zuby a ústní dutinu dnes patří mezi samozřejmou součást osobní hygieny. Kvalita techniky čištění a použitých pomůcek je však spornější, nemluvě o pravidelných návštěvách stomatologa či dentální hygienistky. Lze však mluvit o rostoucím zájmu o nové možnosti, jak pečovat o ústní dutinu. Pomalu začínáme chápat, že zdravotní stav ústní dutiny je téměř roven celkové zdravotní kondici. Ústa jsou jedno z prvních míst, kde se usidlují bakterie z okolí, kam pronikají plísně z potravin a kde je mnoho příležitostí pro rozvoj zánětů.  

Ačkoliv zde mluvíme hlavně o zdraví, vždy to souvisí s estetikou a vzhledem. Usmívat se je velmi hezké i důležité. Kdo se neusmívá, vypadá nešťastně a neúspěšně. Usmívat se ovšem chceme v případě, když máme zdravé zuby. Víme totiž, že první dojem je velmi důležitý a že oči a ústa jsou nejsledovanější části našeho těla ve společenském styku. Dalo by se tedy říci, že rozvoj ústní hygieny je velice žádoucí. V současné době je navíc v této oblasti jednoznačné směřování k použití přírodních ingrediencí," dodává Pavel Jurič.

Bělení pomocí pasty je nejpřístupnější

Na odstín zubů má vliv jejich přirozená barva (zabarvení vnitřní části zubu - zuboviny, které je dáno v zásadě geneticky) a případné nežádoucí zabarvení na povrchu zubu - sklovině.  Vnější zabarvení je způsobeno vnějšími vlivy, nejčastěji je důsledkem konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem pigmentů (černý čaj, káva, červené víno, borůvky apod.). Ty se postupně usazují na zubní sklovině a povrch skloviny se zabarvuje. Významnou příčinou nežádoucí vnější pigmentace zubů je také kouření .

Metody, které si kladou za cíl vylepšit kosmetický vzhled chrupu, se obecně dělí do dvou kategorií - bělení zubů pro zesvětlení přirozené barvy (chemické bělení) a speciální technika pro odstranění a prevenci povrchových skvrn (abrazivní bělení).

Bělení odstraní makroskopické skvrny na povrchu zubu

Jemného a šetrného odstranění vnějšího zabarvení dosáhneme za pomoci zubních past se speciálním složením. Tato metoda je nejbezpečnější a také nejdostupnější, protože ji může absolvovat každý bez asistence lékaře. Při pravidelném používání je možné odstranit z povrchu zubů ulpívající makroskopické skvrny způsobené kouřením a konzumací "barevných" potravin.

Bělení pomocí speciálních zubních past je jednoznačně nejjednodušší a nejvhodnější pro osoby, které mají svou vrozenou barvu zubů (vnitřní zabarvení) relativně světlou a nežádoucím zabarvením je postižen pouze povrch skloviny. Je třeba zdůraznit, že pro získání zdravého a zářivého úsměvu je kromě vhodné zubní pasty důležitá i správná technika čištění zubů.

Reklama

Související témata:

Související články

Test proti zubním kazům

Jednoduchý test může snížit riziko zubního kazu u dětí. Začínají ho dělat na vybraných stomatologických klinikách. Stojí 300 až 500 Kč. Měří v ústech hladinu...

Výběr článků

Načítám