Hlavní obsah

Kouzlíme v kuchyni s rajčaty aneb Co s nadúrodou domácí sklizně

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vařit ze sezónních surovin je nejen moderní, ale i zdravé a cenově výhodné. Využijte proto nyní voňavá a čerstvá rajčata k přípravě pokrmů na maximum. Pokud se vám urodilo rajčat víc, než stíháte zkonzumovat, pak vyzkoušejte recept nejen na domácí kečup, ale i rajčatovou salsu či čatní, případně polévky, které lze stejně jako většinu omáček zavařit a uchovat na zimu. V zimním období tyto zásoby jistě oceníte.

Foto: Profimedia.cz

Rajská jablíčka mají mnoho zdravotních benefitů.

Článek

Rajčata a zdraví

Rajčata jsou doslova koktejlem vitamínů, minerálů i dalších důležitých látek. Obsahují přes 90 % vody, proto mají i nízkou energetickou hodnotu. Z vitamínů stojí za zmínku hlavně céčko, kyselina listová, z minerálních látek pak draslík, hořčík, vápník a zinek.

Významný je i obsah lykopenu, jenž pomáhá v prevenci srdečně-cévních nemocí a zvyšuje obranyschopnost lidského těla. Lépe se uvolňuje při tepelném zpracování, snáz se tak i vstřebává. To je výhodné u osob, jež nemohou jíst rajčata syrová. Lykopen obsahují také rajský protlak a kečup.

„Lykopen sehrává důležitou roli i při hubnutí, jelikož snižuje účinnost tzv. hladového hormonu a rychleji a na delší dobu navozuje pocit nasycení,” vysvětluje pro Daily Mail doktorka Julie Lovegrovová.

K dalším cenným látkám patří vláknina, jež tvoří prostředí a sytí prospěšné bakterie tlustého střeva. Zpomaluje i vstřebávání cholesterolu a cukru a snižuje jejich hladinu v krvi.

Domácí kečup: tipy na přípravu

Kečup je vhodné připravovat z přezrálých rajčat, která ale nesmí být nahnilá či plesnivá.

Jediné, co mají všechny kečupy stejné, je základ v podobě rajčat, rajčatového protlaku, octa a soli. Všechny ostatní ingredience záleží na chuti každého z nás.

Pozor na dochucování. Kečup po zchladnutí a uskladňováním bude měnit chuť, rozleží se. Proto je třeba počítat s tím, že při vaření bude kyselejší než po zchladnutí, naopak chutě koření a soli se většinou delším skladováním zvýrazní. Při vaření to tak chce mít trochu vizionářský jazýček.

Chcete-li si vyrobit více různých kečupů (ostrý, kari, chilli…), uvařte si nejdříve základ a z toho odebírejte do jiného hrnce a tam ochucujte. „Rajčata jsou poměrně citlivá, tak ať nemáte celou letošní várku příliš pálivou, když se chilli rozleží v kečupu víc, než jste čekali,“ radí šéfkuchař Richard Fuchs ze Sklizeno.

„Cukr, ocet a sůl dávají kečupu nejen chuť, jsou to i přírodní konzervanty, proto je nedoporučuji nijak nahrazovat, pokud to není ze zdravotních důvodů nutné. Kečupu nejíte tolik, aby hrozilo, že byste snědli třeba moc cukru. Ten je ale v kečupu důležitý konzervant, který zaručí, že vám na temném místě vydrží čerstvý celé týdny,” dodává šéfkuchař.

Kečup byste neměli nikdy mixovat, ale pasírovat, ať už pasírkou, nebo přes jemný cedník či síto. Jedině tak si uchová sytě červenou barvu a docílíte hladké konzistence.

Po uvaření kečupu ho přelévejte výhradně do dokonale čistých, ideálně sterilizovaných lahví a vždy používejte sterilní nástroje. Žádné opakované olizování lžiček při ochutnávání nebo nevymyté trychtýře. To jsou rizikové faktory, které mohou způsobit, že po pár dnech najdete kečup zkvašený nebo plesnivý.

Kečup byste měli po uvaření a sterilizaci nechat alespoň pár dní uležet, aby se chutě dokonale propojily.

Recept na klasický sladký kečup
Suroviny: 2 kg čerstvých, zralých rajčat, 150 g rajského protlaku, ideálně v kvalitě BIO, 200 g třtinového cukru, 350 g oloupaných, jadřinců zbavených a nastrouhaných červených jablek (štrúdláky), 50 ml červeného vinného octa, Aceto vino rosso, 2,2 litru vody na zalití na vaření během přípravyKoření: 15 g soli, špetka nového koření mletého, pepř, 1 bobkový list, špetka skořice, 40 g najemno nakrájené cibule, 10 gramů najemno nakrájeného česneku
Postup: Třtinový cukr lehce zkaramelizujeme, přidáme očištěná a nastrouhaná jablka, chvíli společně podusíme. Přidáme rajčata, protlak a zalijeme vodou. Společně zarestujeme (ne při příliš vysoké teplotě), abychom základ spojili ve hladkou hmotu. Postupně přidáme zbytek uvedených ingrediencí v receptu a zalijeme červeným vinným octem. Takto vše pomalu a pozvolně vaříme na mírném ohni a průběžně mícháme. Celková doba vaření je kolem 4 až 5 hodin. Veškeré ingredience se musí chuťově spojit a rajčata musí být rozvařená na téměř hladkou konzistenci. Odvaříme do hladké konzistence, aby byl kečup bez vody. Poté necháme kečup dojít/uklidnit další hodinu na vypnutém sporáku, aby se ustálila chuť.Chladnoucí hmotu přepasírujeme přes pasírku nebo hustý cedník. Vlažný kečup se musí pasírovat několikrát za sebou, aby nám vznikla hladká konzistence a všechny chutě se dobře propojily a uvolnily.Důležité: kečup se nesmí mixovat mixerem, abychom zachovali červenou barvu!Dle potřeby ještě jednou přepasírujeme do hladké konzistence a dle potřeby dochutíme. Kečup lijeme do sterilizovaných sklenic, pokud ho chceme uchovávat déle mimo chladničku, ještě v uzavřených nádobách 20 - 25 minut sterilizujeme na 80 ⁰C.
Bruschetta
Suroviny: 4 silné plátky bílého chleba, 4 velká rajčata, olivový olej, sůl a pepř, snítka bazalky, 1 stroužek česneku
Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C a chleby rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme je olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do trouby a pečeme dozlatova.Rajčata nakrájíme na co nejmenší kostičky, přidáme nasekanou bazalku a vše dochutíme solí a pepřem. Promícháme.Hotové chleby potřeme česnekem a poklademe rajčatovou směsí. Před servírováním ještě můžeme pokapat trochou oleje a ozdobit lístky bazalky.
Polévka z čerstvých rajčat
Suroviny: 1500 g rajčat, 500 g řapíkatého celeru, 1 l zeleninového vývaru, 1 cibule, 20 g másla, lžíce olivového oleje, svazek čerstvé bazalky, zakysaná smetana, sůl, pepř
Postup: Rajčata a celer omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo se lžící oleje a necháme na něm pomalu zesklovatět cibuli. Přidáme celer a ještě chvíli opékáme, poté přidáme rajčata, podlijeme je částí vývaru, přiklopíme a necháme pár minut dusit.K rajčatům přidáme většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijeme zbytek vývaru, osolíme a opepřeme a necháme asi 10 minut vařit.Polévku dohladka rozmixujeme a odstavíme. Vmícháme do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžeme nechat na dekoraci).Polévku dochutíme solí a pepřem, podáváme se zakysanou smetanou a lístky bazalky.
Rajčatové čatní bez přidaného cukru
Suroviny: 2 kg rajčat, velká cibule, 2 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce octa, 2 kávové lžičky soli, 1 kávová lžička pepře, 1 kávová lžička kari, 1 kávová lžička kukuřičného škrobu, 50 ml studené vody, 2 lžičky sypké stévie
Postup: Do velkého hrnce dáme nakrájená rajčata, jablka, cibuli, rozinky, stévii, prolisovaný česnek, ocet, sůl, pepř a kari. Přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme 50 minut. Směs mírně zhoustne.Poté smícháme kukuřičný škrob s 50 ml studené vody do hladké pasty, kterou přidáme k rajčatovému čatní a už jen krátce povaříme.Nakonec přemístíme směs do sklenic, uzavřeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Domácí sušená rajčata
Suroviny: 1 kg rajčat, sušená bazalka, čerstvá bazalka, sušený česnek, rozmarýn, olivový olej, sůl
Postup: Nejlépe tvrdší rajčata očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme a ochutíme sušenou bazalkou, česnekem a rozmarýnem.Rajčata sušíme v sušičce, lze použít také troubu. Troubu si předehřejeme na 120 °C, rajčata naskládáme na pečicí papír a dáme do trouby asi na 4 hodiny.Jakmile jsou hotová, necháme je vychladnout. Vezmeme si skleničku a ⅔ naplníme rajčaty, prokládáme lístky bazalky. Do sklenice nalijeme olivový olej a dobře ji uzavřeme.Necháme uležet alespoň několik dní.
Rychlá rajčatová chilli omáčka ke steakům
Suroviny: 500 g rajčat, 4 chilli papričky, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 stroužky česneku, chilli pasta podle chuti, cukr, pepř, sůl, voda
Postup: Rajčata nejprve oloupeme. Do jedné mísy nalijeme horkou vodu a do druhé studenou. Rajčata nejprve ponoříme do horké vody, a to na 40 sekund. Pak je opatrně vyndáme a ponoříme hned do ledové vody. Rajčata oloupeme.Oloupaná rajčata nakrájíme nadrobno a dáme je dusit do hrnce. Dusíme do měkka. Chilli papričky nařízneme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Přidáme je k rajčatům a podle potřeby podlijeme trochou vody.Omáčku ochutíme solí, pepřem, cukrem, citrónovou šťávou a lisovaným česnekem. Podle toho, jak pálivé jídlo máme rádi, přidáme chilli pastu. Omáčku vaříme ještě tak dlouho, abychom zredukovali šťávu na minimum a přirozeně ji tak zahustili.
Grilovaná polenta s rajčatovou salsou
Suroviny: 50 ml zeleninového vývaru, 130 g instantní polenty, 4 lžíce olivového oleje, špetka muškátového oříšku, 1 stroužek česneku, pepř, sůlRajčatová salsa: 8 rajčat, 2 cibule, 4 lžíce rajčatového pyré, 1 lžíce hořčice, 3 lžíce balsamicového octa, 2 lžičky moučkového cukru, 2 lžičky sojové omáčky, 2 lžičky worchesterové omáčky, pepř, sůl
Postup: Den předem si připravíme rajčatovou salsu. Obě cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata opláchneme a necháme okapat. V misce smícháme rajčatové pyré, hořčici, ocet, cukr, sojovou a worchesterovou omáčku. Podle chuti osolíme a opepříme.Rajčata nakrájíme na velmi drobné kostičky, smícháme s cibulí a ochucenou rajčatovou šťávou. Salsu uložíme přes noc do lednice, aby se všechny chutě propojily.Do hrnce nalijeme zeleninový vývar a přivedeme ho k varu. Do vývaru nasypeme polentu a vaříme 3 minuty. Do hotové polenty vmícháme olivový olej, ochutíme lisovaným česnekem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Z polenty vytvarujeme 1 cm vysoké placky.Připravíme si grilovací pánev a polentu grilujeme z obou stran dozlatova, přibližně 3 minuty na každé straně.
Slaný koláč s rajčaty na smetanovém základu
Suroviny: 400 g listového těsta, 500 g cherry rajčat, 1 lžička sušené bazalky, 100 ml smetany, 100 ml zakysané smetany, 3 vejce, máslo na vymazání formy, sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Listové těsto rozválíme na placku. Formu vymažeme máslem a vyložíme těstem.Smícháme oba druhy smetan s vejcem a bazalkou. Vzniklou směs osolíme, opepříme a vylijeme ji na těsto. Na náplň poskládáme rozpůlená rajčata. Koláč pečeme 30 minut.TIP: Jako náplň můžete použít i červenou cibuli a tuňáka.
Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty
Suroviny: hermelíny, sušená rajčata naložená v oleji, česnek, kapary, feferonka, cibule, čerstvá bazalka, celý pepř, olej na zalití
Postup: Rajčata, česnek, feferonku, kapary a bazalku posekáme v mixéru. Hermelíny rozkrojíme na poloviny, vždy jednu z nich potřeme směsí a poklademe kolečky cibule.Přiklopíme druhou půlkou a důkladně přimáčkneme. Naskládáme je do vhodné sklenice, proložíme cibulí, česnekem, pepřem a feferonkami a celé zalijeme olejem. Necháme v lednici řádně proležet několik dní.
Jemná rajská polévka pro děti
Suroviny: 1 cibule, 1 l zeleninového vývaru, 1 bobkový list, 1 ks nového koření, 1 lžička sušené bazalky, 100 ml rajčatové šťávy, 5 rajčat, olivový olej, sůl, cukrNa jíšku: 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla
Postup: Začneme s přípravou rajčat. Aby byla polévka opravdu jemná, je potřeba rajčata oloupat. Na rajčatech, na vrchní a spodní straně, nařízneme křížek.Do misky si nalijeme trochu horké vody a rajčata do ní ponoříme na 30 sekund. Po uplynutí této doby je vyndáme a hned zchladíme studenou vodou. Slupku snadno sundáme.Rajčata nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na olivovém oleji. Přidáme rajčata, rajčatovou šťávu a vše ochutíme bazalkou.Do polévky nalijeme vývar, přidáme nové koření, bobkový list a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou rajčata měkká.Z polévky vyjmeme bobkový list, nové koření a rozmixujeme ji dohladka, podle chuti osolíme a osladíme. Polévku necháme ještě krátce vařit.V druhém hrnci rozpustíme máslo, zasypeme ho moukou a rozmícháme. Vznikne nám hladká jíška, se kterou polévku zahustíme. Jíšku vmícháme do polévky a vaříme, dokud se nezahustí. Polévku ještě rozmixujeme ponorným mixérem, aby byla opravdu jemná.
Raw studená polévka ,,gazpacho”
Suroviny: 500 g zralých rajčat, 2 papriky nakrájené nadrobno, 2 šalotky nakrájené nadrobno, 1 okurka nakrájená nadrobno, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř
Postup: Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte je na hrubší hmotu. Nakonec dochuťte solí a pepřem.TIP: Gazpacho se podává ozdobená bylinkami a s kapkou olivového oleje veprostřed.
Pečená rajčata s pažitkovou nádivkou
Suroviny: 4 velká rajčata, 1 balení tofu natural, 1 snítka čerstvé pažitky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř
Postup: Tofu rozmačkejte vidličkou, smíchejte s nasekanou pažitkou, dochuťte kořením a zakápněte olejem se sójovou omáčkou.Z rajčat vykrojte tvrdší části u stopky a vnitřek vydlabejte lžící. Naplňte připravenou nádivkou a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte přibližně 15 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám