Hlavní obsah

Kouření: různé metody odvykání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hned na začátku je třeba upozornit, že zázraky se, bohužel, nedějí. Přestat kouřit, znamená především tvrdou práci sám na sobě. Podstatné je vždy rozhodnutí přestat kouřit - pak už tolik nezáleží na způsobu, který zvolíte. Na druhé straně, jestli přestat opravdu nechcete, nejste pevně rozhodnuti, pak nebude úspěšná žádná metoda.

Foto: Jitka Hanáková

Instalace výstavy Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané. Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Nelze očekávat, že někdo nebo něco vás odnaučí kouřit - jedině vy se odnaučíte. Proto také nelze stanovit úspěšnost té které metody právě ve vašem případě. Jediná správná odpověď zní: To záleží na vás - na vašem rozhodnutí.

Žádný zázrak nemůže udělat z kuřáka nekuřáka bez ohledu na jeho vlastní přání. Budete-li se ptát, jestli vám nějaká metoda pomůže přestat, když k tomu nejste odhodláni a pevně rozhodnuti, pak je odpověď vždycky stejná: Ne.

Nutnost vlastního rozhodnutí je také důvodem, proč nelze nikoho druhého donutit násilím k tomu, aby přestal kouřit.

Metody k omezení

Metody k omezení kouření jsou různé. Patří sem především pilulky a vodičky, které mohou obsahovat náhražky nikotinu (např. lobelin), chemikálie reagující s nikotinem, přičemž vzniká pocit nepříjemné chuti, a dále rostlinné nebo chemicky neaktivní látky včetně homeopatik.

Náhražkou nikotinu bývá nejčastěji lobelin, který se získává z rostliny příbuzné tabáku, účinkuje však stejně jako placebo (placebo - neúčinná látka, podávaná pro srovnání).

Do druhé skupiny patří soli stříbra, které se rozpouštejí v ústech, pokrývají sliznici dutiny ústní a reagují s tabákovým kouřem, přičemž vzniká nepříjemná pachuť. Jak pro malou nebo vůbec žádnou účinnost, tak pro vedlejší účinky stříbra se však tento způsob příliš nedoporučuje (tmavnutí zubů, podráždění dutiny ústní, nekontrolované užívání může vyjímečně vést až k hromadění stříbra v organismu).

Hlasujte v anketě pod článkem:
Snažíte se přestat kouřit?

Poslední skupinu látek není třeba zvlášť komentovat. Pokud nejsou zdraví škodlivé a někdo si to přeje, není důvod je nezkusit. Takový člověk by však měl být informován, že nejsou zázračnou kúrou, ani že nemohou nahradit pevnou vůli nekouřit či účinky nikotinu. Patří sem např. eukalyptový olej (např. Nicobrevin) nebo homeopatický přípravek Homeotab, který rovněž způsobuje nepříjemnou chuť cigarety v ústech, či ústní spray s propolisem, vytažky magnolie a dalšími látkami.

Kromě pilulek existují jednak různé filtry k cigaretám, někdy s mentolem, které mají omezit množství nikotinu a dehtů: ale - za prvé znamenají, že setrváte u kouření a za druhé, žádný filtr nezachytí vše. S odvykáním kouření nemají nic společného.

Druhou skupinou mohou být různé špičky, někdy také s mentolovou vůní (bez tabáku, bez kouře, bez možnosti si zapálit, jen pro pocit něčeho v ústech. Takovou pomůcku je možné bez obav použít.

Cigarety s nízkým obsahem dehtů

Cigarety s nízkým obsahem dehtů jsou prezentovány jako možnost omezení rizika, což ale nemusí vůbec platit.

Také omezování kouření nemá valný význam: má smysl snížit spotřebu např. Ze 60 cigaret denně na deset, ale jen na jeden až dva týdny, pak je stejně třeba přestat naráz, úplně a navždy. Nemá smysl trápit se dlouhé měsíce tím, že kouříte méně, než jste zvyklí: pořád kouříte! Navíc, většinou pak takový kuřák začne kouřit mnohem víc než dřív.

Herbální, rostlinné, cigarety ze zdravotního hlediska nelze doporučit už proto, že obsahují všechny produkty nedokonalého spalování.

Hypnóza, akupunktura

Hypnóza či akupunktura (podobně jako akupresura) účinkuje u těch kuřáků, kteří si ji přejí (kteří jsou rozhodnuti přestat kouřit a jsou přesvědčeni, že jim právě tato metoda pomůže). Obě metody sice znějí slibně a jsou populární, ale jejich účinek se rovná zhruba placebu. Ale ty, kdo chtějí přestat a přejí si tyto metody vyzkoušet, není důvod odrazovat. Ani jedna z nich nepoškozuje zdraví.

Nejúčinnějšími metodami je behaviorální a psychická léčba a farmakologická léčba, kterým se budeme věnovat v příštím díle.

Materiál převzat z publikace: Jak přestat kouřit: Králíková, E., Kozák, J. T. 2. vydání. Maxdorf, 2004. 

Anketa

Snažíte se přestat kouřit?
Ano
66 %
Ne
13,4 %
Jsem nekuřák
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 770 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření: z objevu se stala diagnóza

Kouření je návyk a jak kdysi řekl Mark Twain: návyk nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ho laskavě svést ze schodů, doprovodit ho ke vchodu a vypoklonkovat...

Výběr článků

Načítám