Hlavní obsah

Kouření je mnohem nebezpečnější pro ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Kouření je pro ženy škodlivější než pro muže. U kuřaček dochází k srdečnímu selhání ve stejném věku jako u mužů, což je o čtrnáct let dříve než už žen, které nekouří. U mužů je rozdíl pouze šesti let.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kouření je pro ženy škodlivější než pro muže

Článek

Doktorka Silvia Prioriová z Vědeckého institutu v italské Pavii upozorňuje, že rozhodně nejde o maličkost.

"Ženy by si měly uvědomit, že kouřením přicházejí o mnohem víc než muži," říká.

Lékaři v nemocnici Innladet Hospital v norském Lillehammeru zkoumali údaje o 1 784 pacientech, kteří prodělali první infarkt. Ukázalo se, že mužům - nekuřákům - selhalo srdce poprvé v dvaasedmdesáti letech, zatímco kuřákům v čtyřiašedesáti. Ženy - kuřačky onemocněly v šestašedesáti letech, nekuřačky až v jedenaosmdesáti.

Když odborníci vzali v úvahu další faktory, krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukrovku, spočítali, že rozdíl mezi ženami - kuřačkami a nekuřačkami činí čtrnáct let, u mužů pouze šest.

Lékaři předpokládají, že ženské pohlavní hormony chrání před srdečními chorobami. Vedoucí týmu norských výzkumníků, doktor Grundtvig ale upozorňuje, že kouření je příčinou časnějšího příchodu menopauzy a tím pádem ztráty této ochrany.

"Kouření může vyrušit přirozenou výhodu, kterou ženy mají," varuje a dodává: "Pokud budou ženy kouřit, riskují, že budou umírat na stejné nemoci jako muži, ale daleko dříve."

Reklama

Související články

Klíště zabilo v Česku letos prvního člověka

První letošní obětí klíštěte je 69letý muž z Loun. Právu to potvrdil v pondělí doktor Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. První...

Výběr článků

Načítám