Hlavní obsah

Kolové nápoje a jejich účinky na lidský organismus

Novinky, Eva Dvořáková

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se ve vašem těle děje, když vypijete svou oblíbenou plechovku černého kolového nápoje? Britský bloger zmapoval účinky těchto nápojů, a to po dobu jedné hodiny. Zjistil také, že v některých případech stačí pouze tři decilitry k tomu, aby se člověk cítil stejně jako narkoman závislý na heroinu. Jenomže není to jen výmysl, který má za cíl co nejvíce poškodit jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě?

Foto: Profimedia.cz

Stačí jedna sklenka kolového nápoje a člověk lehce překročí denní doporučenou dávku cukru.

Článek

Grafika, která byla sestavena autorem blogu Truth Theory, zobrazuje, co se děje v lidském organismu potom, co člověk vypije malou plechovku kolového nápoje. Blog založil a provozuje bývalý lékárník s pseudonymem Niraj, jeho infografiku přinesl Daily Mail.

Prvních 10 minut: Do těla se dostává 10 lžiček cukru, které obsahuje jedna plechovka (100 % doporučené denní dávky). Normální reakce organismu by byla vše vyzvrátit, čemuž však zabraňuje kyselina fosforečná, která snižuje sladkou chuť a přispívá k udržení pitiva v žaludku.

20 minut: Hladina cukru v krvi dosahuje vrcholu, tělo na to reaguje vyplavením nadbytku hormonu inzulínu. Játra začínají cukr přeměňovat na tuk.

40 minut: Kofein je absorbován, zorničky se rozšiřují, krevní tlak stoupá, tělo (zejména pak játra) odpovídá dalším uvolňováním cukru do tělního oběhu.

45 minut: Lidský organismus zvyšuje produkci dopaminu, který stimuluje nervové receptory v mozku – nazývané také jako centra slasti. Autor studie tvrdí, že srovnatelné pocity zažívá člověk závislý na heroinu bezprostředně potom, co si aplikuje dávku.

Po 60 minutách: Kyselina fosforečná se váže na vápník, hořčík a zinek ve spodní části střev, čímž se zásadně podporuje funkce metabolismu. To je umocněno vysokými dávkami cukru a umělých sladidel, které zvyšují vylučování vápníku.

Po více než hodině působí močopudné vlastnosti kofeinu. To způsobuje, že člověk vyloučí navázaný vápník, hořčík a zinek. Všechny tyto složky tělo původně ukládalo pro kosterní systém a jiné zdravotně důležité procesy. Společně s nimi odchází z těla i sodík, voda a další elektrolyty.

Po první hodině od vypití nápoje začínají z těla vyprchávat slastné pocity a organismus postrádá nedávno přijatý cukr. Člověk může vykazovat podrážděnost, únavu. To, co se právě odehrálo v lidském těle, je složitý chemický proces, pro běžné fungování nepřirozený.

Žádná pozitiva

Na svém blogu lékárník píše: „Kolové nápoje nemají jen vysoký obsah fruktózového sirupu, ale jsou také plné rafinované soli a kofeinu. Pravidelná konzumace těchto složek ve velkém množství vede ke zvyšování krevního tlaku, srdečním onemocněním, diabetu a obezitě,“ varuje autor studie.

Alla Allredová, odbornice na výživu z nutriCentre.com, to potvrzuje: „Tato fakta jsou možná šokující, ale jsou dobrým důvodem, proč přestat s pitím takových nápojů.“ Zároveň upozornila na to, že před časem odborníci snížili doporučenou denní dávku cukru z 10 lžiček na 7,5.

„To znamená, že jedna plechovka koly tělu dodá daleko více než doporučenou denní dávku. Tak vysoká hodnota způsobí, že slinivka břišní začne do těla produkovat inzulín, čím se výrazně znásobuje riziko vzniku diabetu typu 2, tuk se začne usazovat okolo břicha a boků, což také zvyšuje šance na vznik srdečních chorob,“ popisuje odbornice.

Coca-Cola jako součást zdravého životního stylu?

Novinky.cz kontaktovaly kvůli vyjádření přímo firmu Coca-Cola: „Coca-Cola se těší oblibě spotřebitelů už 129 let a jako všechny nealkoholické nápoje z našeho portfolia je zcela zdravotně bezpečná. Pokud se pije přiměřeně, může být součástí zdravého životního stylu a vyváženého jídelníčku. Je na každém z nás, z jakých potravin a nápojů si sestavíme denní dávku energie, pro zajímavost plechovka Coca-Coly představuje 7 % celkového denního doporučovaného příjmu energie dle GDA (nutriční značení) na osobu a den. Pokud je člověk aktivní a pohybuje se, celkový denní přísun energie může být i vyšší, vzhledem k tomu, že ji tělo při sportu opět vydává.

Mnohá tvrzení z článku, který není založen na výzkumu, ale je přeložen z blogu, se nezakládají na seriózním vědeckém základě. Za všechny jmenujme například výrok, že sladká chuť by vyvolala zvracení, což je čirá spekulace, nebo srovnání s konzumací heroinu, naznačující, že Coca-Cola může vyvolávat závislost, což se ve skutečně vědeckých studiích opakovaně nepotvrdilo.

Stejně tak teorie, že kyselina fosforečná nebo kofein oslabují kosti nebo způsobují osteoporózu, není prokázána. Pro zdraví kostí je zásadní vyvážená dieta obsahující dostatek vápníku a vitamínů a také pravidelný pohyb. Podobně bychom mohli pokračovat, ale věříme, že kritický čtenář si názor na článek již stihl utvořit,” říká manažerka komunikace společnosti Coca-Cola ČR a SR Kateřina Eliášová.

Coca-Cola je nezdravá, ale nejhorší na světě není

„Pro kolu platí z velké části to, co pro jiné nápoje s kofeinem,” říká psychiatr Karel Nešpor a dodává, že dnešní společnost je ke kofeinu relativně tolerantní, ač je to psychoaktivní látka a závislost vyvolat může. U některých lidí může vyvolat poruchy spánku, někdy i úzkostné stavy.

„Konzervační látky, barviva a jiné chemikálie tělu neprospívají. Přesné složení např. Coca-Coly je snad tajné, ale divil bych se, kdyby v ní tyto látky nebyly. Slinivku a játra zarmoutí zvláště ten, kdo kolou zapíjí přeslazené sušenky (ale i ty by se měly s ohledem na obsah chemikálií prodávat v drogerii).”

Nešpor dále varuje před kombinací kofeinových nápojů s alkoholem. Budivý efekt kofeinu oddaluje ospalost při intoxikaci alkoholem, což prodlužuje dobu pití alkoholu a zvyšuje riziko pro srdce a nebezpečí úrazu či agrese.

„Pokud někdo vypije více než litr koly za týden (s cukrem nebo bez něj), může to mít za následek narušení metabolismu kostní hmoty. Kvůli kyselině fosforečné se vápník přijatý ze stravy vylučuje z organismu, místo toho, aby se ukládal do kostní hmoty,” potvrzuje Václava Kunová, garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Tělu ale neprospívá nejen příjem cukrů z kolových nápojů, ale i z dalších podobných sladkých perlivých, mládeží velmi oblíbených nápojů. „Tyto nápoje mohou být rizikovou součástí životního stylu, zvyšují pravděpodobnost vzniku obezity, diabetu a dalších zdravotních problémů. Žádné zdravotní benefity nepřinášejí,” uzavírá Kunová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám