Hlavní obsah

Klíč k vakcíně proti SARS může být v mléku

SINGAPUR

Klíčem k vakcíně proti syndromu akutního respiračního selhání (SARS), který před dvěma roky vyděsil svým rychlým šířením celý svět, by mohla být kyselina mléčná, kterou obsahují některé mléčné výrobky. S odvoláním na nejnovější výsledky vědeckého bádání o tom v pondělí informoval singapurský list Straits Times.

Foto: Miroslav Slováček

Pozvánka: Věra Sosnarová, Příbeh ženy, která přežila gulag

Článek

Singapurským výzkumníkům se podařilo vytvořit u myší imunitu proti viru podobnému SARS tím, že jim dávali do potravy geneticky modifikovanou bakterii kyseliny mléčné.

Případnou očkovací látku na bázi kyseliny by bylo možné vpravovat do těla prostou konzumací mléčných nápojů či tužších potravin. Podle jednoho z expertů by látka byla levná a efektivní. Klinické testy této vakcíny by měly probíhat v příštích letech. V Číně se již zkouší vakcína vpravovaná jehlou. Podle prvních výsledků testů je její používání nadějné.

SARS se poprvé objevil v jižní Číně koncem roku 2002 a rozšířil se do dalších zemí. Infikováno bylo kolem 8000 lidí v téměř 30 státech, čímž poškodil sektory letecké přepravy a turistiky. Na nemoc zemřelo kolem osmi stovek osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám