Hlavní obsah

Když už mléčný výrobek, tak jogurt, říkají středoškoláci

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mléčné výrobky rozhodně nejsou mezi mladými lidmi potravinou číslo jedna. Když už čeští středoškoláci na ně dostanou chuť, nejčastěji sáhnou po jogurtu, a pak po mléku. V oblibě mají i syrovátkové nápoje a funkční výrobky s probiotiky.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci doporučují konzumovat denně minimálně tři porce mléčných výrobků. Ilustrační foto

Článek

Podle průzkumu projektu Rakovina není náhoda, jogurt vede u více než 17 procent studentů středních škol. Na druhém místě se s 16 % umístilo mléko a jako třetí uvedlo 14 % mladých lidí sýr typu eidam. Téměř 9 % školáků si oblíbilo syrovátkový nápoj fitness, který mají rádi i ti, kdo mléku a mléčným produktům zrovna neholdují.

„Je to sice syrovátka, ale díky obsahu ovoce chutná jako džus, takže obvykle chutná i těm, kdo prostě nemá rád mléčnou chuť. Obsahuje snadno stravitelné bílkoviny a vápník, navíc působí jako prebiotikum, takže příznivě působí na střevní mikroflóru, což je dobrá prevence nádorů tlustého střeva, v nichž jsme my Češi bohužel světovými přeborníky. Syrovátka je také bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C a A,“ říká lektor projektu Rakovina není náhoda MUDr. Michal Mikulica.

Konzumace mléka a mléčných výrobků, především těch zakysaných, prokazatelně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Potvrdila to analýza, která vyhodnocovala data z šedesáti dlouhodobých studií, do nichž bylo zapojeno více než 26 tisíc testovaných osob. Riziko vzniku uvedených onemocnění klesá při dostatečné konzumaci mléčných výrobků až o 45 %, a to díky vysokému příjmu vápníku. Odborníci doporučují konzumovat denně minimálně tři porce mléčných výrobků.

Tzv. inteligentní nápoje jsou stále oblíbenější

Čeští středoškoláci si pomalu začínají zvykat i na funkční potraviny, což dokazuje obliba jogurtových probiotických nápojů. Tzv. inteligentní nápoje pomáhají při pravidelné konzumaci udržovat v pohodě jak střeva, tak imunitní systém organismu.

„Probiotické kultury v těchto nápojích jsou odolné vůči kyselému prostředí v žaludku, takže přežijí průchod naším trávicím ústrojím, a jsou schopné osídlit sliznici střeva, tudíž se v něm mohou usadit a neprojdou jen bez užitku naším tělem. Inteligentní nápoje jako je například jogurtový nápoj Imunel musí podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin splňovat podmínku, že probiotika, která obsahují, jsou humánního charakteru – tím se do těla dodávají jemu vlastní mikroorganismy, takže nehrozí riziko přenosu nemocí ze zvířat, ani žádné genetické změny. Takový nápoj pak k podpoře imunity a péči o sliznici střeva stačí konzumovat dvakrát týdně,“ dodává MUDr. Mikulica.

Průzkum týkající se mléčných výrobků se konal mezi 319 studenty sedmi středních škol (tří gymnázií, jedné obchodní akademie, dvou středních průmyslových škol a jednoho středního odborného učiliště) v Praze, Liberci, Světlé nad Sázavou, Brně, Mostě a Vysokém nad Jizerou.

Reklama

Související články

Jak poznáte náhražky mléčných výrobků

Na trhu se nachází stále více levnějších alternativ k mléčným výrobkům. Přestože má výrobce povinnost informovat spotřebitele, že při zpracování mléka nahradil...

Výběr článků

Načítám