Hlavní obsah

Když nás trápí citlivé zubní krčky

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trpíte pokaždé, když se zakousnete do čokolády nebo se napijete horkého čaje či čehokoli studeného? Pak vás zřejmě trápí odhalené zubní krčky. Máme pro vás několik rad, jak tento problém řešit.

Foto: Profimedia.cz

Citlivé krčky se časem ohlásí bolestí.

Článek

Že máte problém s odhalenými zubními krčky, poznáte celkem snadno: stačí, když si dáte něco kyselého, sladkého, horkého nebo studeného, a namísto slastného pocitu se okamžitě dostaví prudká bolest, která vám projede dásní až kamsi do čelisti. Trvá sice jen chvilku, ale je poměrně intenzivní a nepříjemná.

Co tento problém způsobuje? Někdy špatná péče o chrup a dásně, a tedy vznikající parodontitida, jindy přehnaně tvrdý kartáček a čištění zubů velkou silou, výjimečné ale nejsou ani příčiny, které sami neovlivníte.

„Ohroženi jste i v případě, že máte málo kosti v zubním lůžku nebo máte dásně málo připojené ke kosti. Bohužel se to týká většinou žen,“ konstatuje dentální hygienistka Kateřina Hořejší. Problémy s ustupujícími dásněmi mohou navíc způsobovat i hormony, například v období těhotenství nebo menopauzy.

Zastavit ano, vrátit ne

Pokud se vám dásně už jednou odhalily, není bohužel příliš pravděpodobné, že byste je vhodnou péčí dokázali zase „posunout“ zpět. „Takové teorie sice existují, ale bohužel nejsou vědecky potvrzené a ve své praxi jsem se ještě s takovým případem nesetkala,“ popisuje Kateřina Hořejší a dodává: „Doporučujeme ale masírovat dásně od kořene směrem ke korunce. Dáseň se tím zpevní, vazy v ní se zmnoží a dáseň přestane alespoň nadále ustupovat.“

Pokud zanedbáváte pravidelné preventivní prohlídky u stomatologa a nechodíte ani na dentální hygienu, raději se co nejdříve objednejte. „Stomatolog vás při pravidelných prohlídkách na problém obnažených krčků upozorní a doporučí vám návštěvu dentální hygienistky, která vás naučí správnou techniku čištění. S odstupem času by měla zkontrolovat a případně provést nácvik znovu,“ vysvětluje MUDr. Dagmar Kudrnová, vedoucí lékařka pražské stomatologické ordinace Arbes Dent.

„Pokud na pravidelné prohlídky nechodíte, citlivé krčky se časem ohlásí samy bolestí,“ doplňuje stomatoložka.

Pasta, krém, výplň

V případě, že je poškození ještě v normě, vás dentální hygienistka naučí správnou techniku čištění, doporučí vám vhodný měkký kartáček a zubní pastu určenou pro citlivé zubní krčky. „Vhodná je i pravidelná fluoridace u zubního specialisty,“ doplňuje Hořejší.

Podle Kudrnové jsou na odhalené krčky účinné jak zubní pasty určené pro domácí péči, tak desenzitivní laky, které se aplikují na povrch krčků v ordinaci dentální hygienistky.

„Některé pasty a laky obsahují látky, které pomáhají opravit povrch zubů a zabraňují, aby vnější vlivy pronikaly k nervovým zakončením. Pokud se však na krčku objeví již klínovité defekty, stomatolog by je měl raději vyplnit kompozitní výplní,“ dodává zubní lékařka s tím, že pasty ani výplně proces odhalování dásní nezastaví.

Když bolí, tak je nečistím…

Lidé s citlivými krčky také často dělají chybu, že se správnému čištění postižených míst raději vyhýbají. „Hodně pacientů si myslí, že se postižená dáseň nesmí čistit kartáčkem, protože by se ještě více odtahovala od zubu. Jenže neodstraněný plak vede obvykle k zánětu dásně. Ten bolí a krvácí, takže si pacient toto místo tím spíše nečistí, protože se domnívá, že si krvácení způsobuje právě kartáčkem. Jenže tím se zánět pořád zhoršuje a dáseň stále ustupuje,“ popisuje dentální hygienistka Jana Křepelková.

Je proto potřeba, aby zubní lékař nebo dentální hygienistka pacientovi vysvětlili, že ustoupené dásně a bolavé krčky potřebují ještě důkladnější očistu než zuby zdravé. Pomůže vám s tím buďto klasický měkký kartáček, nebo elektrický sonický kartáček.

„Podle studie i klinické praxe je sonický kartáček k dásním i zubům výrazně šetrnější než kartáček manuální. Studie prokázala, že způsobuje o 50 % méně dentinových abrazí než manuální kartáček. Některé sonické kartáčky navíc umožňují čistit v režimu pro citlivé zuby, můžete si k nim koupit i jemnější hlavici, což je pro odhalené krčky ideální,“ dodává Jana Křepelková.

Pozitivní zprávou také je, že se citlivé krčky začínají objevovat až kolem dvacátého roku věku, a nehrozí tedy, že by se s nimi musely potýkat děti.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám