Hlavní obsah

Kdy se z pozitivního myšlení stává úhlavní nepřítel

Novinky, bok

Schopnost umět se pozitivně naladit i v okamžicích, které nejsou příliš optimistické, není nikdy na škodu. Ale pozor, pozitivní postoj rozhodně nevyřeší všechny problémy. Ve vypjatých situacích dokonce může přehnaná pozitivita napáchat více škody než užitku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při zpětném pohledu na několik uplynulých měsíců by se našla celá řada situací, které na klidu rozhodně nepřidají - koronavirus, neutuchající boje za rasovou rovnoprávnost, ale rovněž tak třeba sociální sítě, které nás neustále bombardují příspěvky o tom, jak je někdo jiný dokonalý, co všechno umí, jak se má skvěle atd.

Čelíc všem možným „katastrofám” se pak zdá být přínosná rada zůstat pozitivní za všech okolností. Jenže jak odborníci tvrdí, nucený pozitivní postoj rozhodně nevyřeší všechny naše problémy a rozhodně není pro každého. Někdy totiž i některé negativní emoce mohou člověku prospět, jejich potlačování a neřešení příčiny pak může napáchat více škody.

Toxická pozitivita 

I když to možná zní divně, přehnaně vynucovaná pozitivita se může stát velmi rychle toxickou. Jde vlastně o stav, kdy si člověk vybuduje neobjektivní pohled na různé věci, zobecní své emoce a nabude dojmu, že štěstí je možné dosáhnout kdykoli a kdekoli. A když se tak nestává, dotyčný propadá depresi a je stále více zoufalý, že svého štěstí není schopen docílit.

Negativní emoce, kterým se snažil vyhýbat, se tak derou ve stále větší míře na povrch, až mohou člověka zcela pohltit.

Jak zvládat čas nejistoty

Vztahy a sex

Jedním z příkladných období, které doslova hýřilo a stále hýří toxickou pozitivitou, je doba koronavirové pandemie. Ta si pohrává s duševním zdravím mnoha lidí.

Podle odborníků ale naštěstí existují způsoby, jak i s negativními emocemi zacházet racionálně, aniž by podkopávaly nebo zhoršovaly danou situaci, uvádí server Yourtango.

Přijměte pozitivní i negativní pocity 

Za všech okolností k sobě buďte upřímní. Když máte špatný den, nemusíte se automaticky nutit do úsměvu a přetvářky, dejte prostor smutku i zlobě, pokud vás něco trápí.

Zase ta deprese aneb Co nám ničí psychické zdraví

Zdraví

Stejně tak se ale nemírněte ve svých pocitech, pokud máte z něčeho radost. Není nic zlého na tom cítit za něco vděk či se radovat v době, kdy se to ne všem daří stejně.

Analyzujte své emoce 

Nezametejte nikdy své negativní emoce pod koberec, místo toho čelte tomu, jak se cítíte.

Zjistěte, co za tím stojí, a zkuste najít reálný způsob, jak se jich zbavit. A když to zrovna hned nejde, nevadí. Najděte někoho, kdo vám pomůže, poradí nebo jen vyslechne.

Smíšené pocity k životu patří, mohou značit, že by měla přijít změna

Vztahy a sex

Stavte sami sebe na první místo 

Současná doba není dvakrát jednoduchá a je třeba si vzájemně pomáhat, ale vždy mějte na paměti, že jediná nejdůležitější osoba, o kterou je třeba se vždy starat nejvíce, jste vy sami.

Nebojte se upřednostnit své potřeby před ostatními, nastavte si rituály, které vás budou těšit. Možná vše zlé neodejde hned, ale i malé šťastné krůčky vedou k lepšími pocitu.

Dokážu to? Abychom uspěli, potřebujeme o sobě trochu pochybovat

Vztahy a sex

Svěřte se

Pokud máte pocit, že vás negativní emoce a myšlenky začínají pohlcovat, nikdy se nebojte požádat o pomoc jiného člověka. Může to být přítel, člen rodiny, ale stejně tak i profesionál, který se na dané stavy specializuje.

Pokud to uděláte, nejspíš zjistíte, že ve vašem okolí je celá řada dalších, kteří se potýkají s podobnými emocemi. A když si s nimi promluvíte, možná si pomůžete navzájem zlepšit své životy.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest způsobů, jak překonat osamělost

Dlouhé podzimní večery přímo vybízejí k přemýšlení a dumání nad vlastním životem. Po létu plném akcí tak spousta lidí dojde k závěru, že se cítí osamocení....

Výběr článků

Načítám