Hlavní obsah

Kdy prý přestávají být ženy přitažlivé

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doby, kdy stránky módních časopisů opanovaly výhradně super štíhlé modelky jako ideály ženské krásy, jsou naštěstí dávno pryč. Pro obyčejné průměrné ženy kypřejších tvarů je to jistě dobrá zpráva. I tak ale stále mnohé z nich podle průzkumu notně převyšují váhovou hranici, kdy se dá ještě žena označit za přitažlivou.

Foto: Profimedia.cz

Co žena, to různá osobnost, jiné zájmy... a jiná tělesná stavba. Je tak docela logické, že při uchování zdraví nemohou všechny ženy vážit stejně – jen proto, že někdo tvrdí, která váha je dokonalá.

Článek

Až se svět dočká doby, kdy se ženy nebudou vzájemně posuzovat podle vzhledu či muži podle tučného konta, budou se mít určitě všichni lépe. Do té doby ale budou ženy muset umět buď zatnout zuby a bránit svá kila navíc, nebo se podřídit a snažit se zhubnout na „společensky únosnou” hmotnost. Váha je i přes znatelný pokrok bohužel i v moderní době hlavní „středobod”, podle kterého muži poměřují ideály opačného pohlaví.

Z rozsáhlého britského průzkumu vyplynulo, že ačkoli se už postupem let váhový rozdíl mezi „slavnými” a obyčejnými ženami trošku přiblížil, i tak se průměrné ženy s hmotností kolem 70 kilogramů stále ještě vymykají vysněnému ideálu, který prezentují modelky v časopisech či na přehlídkových molech.

Šedesát kilo a dost

Nejnovější studie zjišťovala, jaký váhový limit je tedy pro opačné pohlaví ještě stále žádoucí a kdy už ženy přestávají být pro muže přitažlivé a atraktivní. S drtivou převahou u 94 % dotázaných (muži i ženy) převládl názor, že ženy jsou atraktivní do váhy 60–62 kilogramů. Každé další kilo navíc jim na přitažlivosti už jen ubírá.

Zajímavé je, že pánská část účastníků průzkumu se v 75 % shodla na tom, že by žena měla k uvedené váze mít maximální obvod přes boky 90 cm, cituje Daily Mail.

„I když se ženský ideál stále víc přibližuje průměrnému standardu, jsou uvedené hodnoty pro mnoho žen nedosažitelné. Bohužel tak pořád platí, že ideál mnozí muži poměřují podle váhy, bez přihlédnutí k psychické pohodě a potřebám jednotlivých dam..., a ženy to slepě následují,” citovala terapeutka Katie Loweová.

Pro někoho ideální váha, pro jiné podváha

Podle jejích slov není na samotné váze kolem 60 kilogramů nic špatného, pokud se ale současně přihlédne ke svalové hmotě, poměru tuků v těle, stavbě kostí, kardiovaskulárnímu systému apod. Je tak logické, že ženy s různou stavbou těla nemůžou vážit stejně. Pro některé to bude jistě ideální váha, pro další ale většinou podváha, která už je životu nebezpečná.

„Z hlediska tělesné stavby každé ženy by mělo existovat pouze jedno měřítko dokonalosti, a tou je sebeúcta. Ženy mohou být realistky a uznat, že je třeba nějaké to kilo shodit, ale musejí si také umět říct dost. A hlavně – když už hubnou, tak kvůli sobě, ne kvůli druhým a jejich názoru,” stojí si za svým Loweová.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství štíhlých lidí? Myslí jinak

Postavu bez nadbytečných kil by chtěl mít každý. Někomu je štíhlost dána geneticky po rodičích, jiní se k ní dopracují po značném úsilí a jsou i tací, kteří se...

Výběr článků

Načítám