Hlavní obsah

Každý pátý senior postižený zápalem plic umírá

Novinky, das

Zápal plic neboli pneumonie patří celosvětově mezi nejzávažnější onemocnění. Podle studie společnosti CEEOR u nás pneumonií každoročně onemocní přes sto tisíc osob. Nejrizikovějšími skupinami jsou děti do pěti let a senioři. Přes 21 procent pacientů starších 65 let, kteří onemocní zápalem plic, na něj umírá.

Foto: Profimedia.cz

Zápal plic neboli pneumonie patří celosvětově mezi nejzávažnější onemocnění.

Článek

Ve srovnání s Německem, Španělskem či Irskem umírají senioři u nás na zápal plic dvakrát častěji.

„Prevence v České republice se zaměřuje hlavně na děti a u starších ročníků, které jsou zápalem plic paradoxně podstatně ohroženější, chybí. I proto vnímáme potřebu se právě na starší lidi zaměřit a vést je k tomu, aby péči o své zdraví nepodceňovali,“ vysvětluje Alena Šteflová, M. D., ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v České republice.

Podle praktického lékaře Daniela Dražana je i pro seniory velmi důležité očkování proti chřipce a pneumokokům.

Nejčastější příznaky onemocnění

Příznaky zápalu plic jsou závislé na původci, který ho způsobuje, a mohou se značně lišit. Obecně se jako příznaky zápalu plic uvádí kašel, bolest na hrudi, horečka a obtížné dýchání. Diagnóza je stanovena na základě rentgenu plic a vyšetření sputa.

Léčba závisí na příčině zápalu plic, bakteriální infekce se léčí antibiotiky a podpůrnou symptomatologickou léčbou.

Reklama

Související témata:

Související články

Když sílu do života vrátí darované plíce

Transplantace orgánů patří k nejnáročnějším chirurgickým výkonům, jaké současná medicína může nabídnout. Lékaři k nim přistupují jako ke krajnímu řešení...

Výběr článků

Načítám