Hlavní obsah

Každý pátý čtyřicátník má problémy s únikem moči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inkontinencí nebo-li samovolným únikem moči trpí každý pátý člověk po čtyřicítce a téměř 40 procent seniorů nad 75 let. Alespoň jednou v životě postihla inkontinence téměř polovinu žen. Tento problém je častější než astma či deprese, kterými trpí osm procent lidí. O problému s únikem moči se ale stydí pacienti mluvit a lékaři ho často přehlížejí.

Článek

Podle evropského průzkumu se méně než polovina žen trpících inkontinencí svěří lékaři, 40 procent žen si myslí, že obtíž je neléčitelná," řekla lékařka Marta Šimůnková.

Problémy s udržením moči přehlíží podle průzkumu až 42 procent lékařů a přikládají je infekci močových cest. Téměř čtvrtina evropských praktiků neposlala pacienta k urologovi k dalšímu vyšetření.

Podle Šimůnkové existují dnes už prostředky, jak úniku moči účinně zabránit. Pacientům nehrozí starověké drastické metody, kdy se úniku moči zabránilo tím, že postižený byl zavěšen za nohy hlavou dolů.

Lidé se stydí o problému s únikem moči hovořit

"Problém není v léčebných možnostech, ale v umění komunikace. A to nejen ze strany stydlivých pacientů, ale i mnohých lékařů, kterým jako předmět profesionálního zájmu únik moči nevoní," poznamenala lékařka.

Důvodem mlčení pacientů je stud, že jsou nečistí a selhali. Přičítají únik moči tomu, že vypili hodně tekutin nebo stárnou. Snaží se tomu předejít, a tak co nejméně pijí a nevycházejí mimo blízkost toalety. Teprve strach, že by mohlo jít o vážnější chorobu, je donutí vyhledat lékaře. Narazí-li na nepochopení, těžko hledají odvahu zeptat se znovu.

Inkontinence vážně narušuje život postiženého, vede k sociální izolaci, předčasnému odchodu do důchodu. Narušuje sexuální život a u třetiny postižených vyvolává depresi.

Nucení na močení je přitom běžný pocit, který zdravého člověka upozorňuje, že má naplněný močový měchýř. Ten pojme 400 až 600 mililitrů moči, nucení se může objevit ale mnohem dřív. Náhlé nutkání se může projevit i při téměř prázdném měchýři.

Rady pro pacienty na bezplatné telefonní lince 800 660 100 a na www.hyperaktivní-mechyr.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Šetrná metoda chirurgické léčby inkontinence

České pacientky mohou využít novou operační metodu léčby samovolného úniku moči. Pochází z USA a ve srovnání s dosud používanými postupy používá pouze krátkou...

Utajované intimní potíže

Většina lidí se stydí mluvit o problémech, které mají s inkontinencí, tedy s únikem moči. Proto možná přivítají bezplatnou telefonní linku, na kterou mohou...

Posilování pánevního dna nejen po porodu

Během těhotenství dochází k poklesu pánevního dna. Z těchto důvodů se v období po porodu mohou objevit první příznaky obtíží, jako je například stresová...

Výběr článků

Načítám