Hlavní obsah

Každý má pocit, že rozumí rakovině

Novinky, zun

Lidé, kteří jsou onkologicky nemocní, se velmi často setkávají s určitými nepříjemnými reakcemi okolí. Téměř každý má totiž pocit, že právě jejich rakovině rozumí a umí skvěle poradit, jak na ni. Bohužel se velmi často tito lidé mýlí a rozšiřují bludy a mýty. Ne každý nemocný je vůči těmto radám imunní, a tak se může stát, že kvůli nim oddaluje odbornou léčbu a pak balancuje mezi životem a smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Psychika ovlivňuje vše. Pozitivní mysl pomáhá překonat i těžké životní chvíle.

Článek

O různých druzích rakoviny a jejich léčbách se najdou informace snad všude. Na diskusních fórech, na internetových stránkách všemožných léčitelů. Jen málokdy se ale jedná o fundované články a rady.

Je ale logické, že když člověk vyslechne ortel z úst lékaře, má snahu pídit se po co největším množství informací týkajících se jeho nemoci. Když pak na jedné straně stojí například pro tělo i psychiku náročná chemoterapická léčba či ozařování, je lákavé sáhnout po nabízené bezbolestné možnosti, jakou představují různé „zázračné“ potravinové doplňky.

„Zdravé potraviny samozřejmě mohou při léčbě onkologického onemocnění pacientovi pomoci. Nehrají však rozhodující roli. Tu hraje čas a nasazení potřebné terapie. Před nedávnem jsem měla velmi smutný případ mladé pacientky se dvěma předškolními dětmi, která si před třemi lety sama našla bulku v prsu. Naprosto správně rychle podstoupila vyšetření, při kterém byl zjištěn velmi malý neinvazivní nádor,” uvedla příklad MUDr. Petra Tesařová z Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Po operaci, případně radioterapii, by se pravděpodobně trvale uzdravila. Ona se ale rozhodla na základě nesprávné ‘rady‘ navrhovanou léčbu odmítnout. Po roce se nádor objevil i v druhém prsu, v játrech, kostech, plicích. Onemocnění bylo v této fázi již neléčitelné. Vše, co se nám podařilo, bylo prodloužit jí trochu život,“ dodává lékařka.

Radí také lidem, kteří informace o rakovině hledají na internetu, aby tak činili skrze vyhledávač ověřených informací Onkoportál.cz, který je odkáže na internetové stránky prověřené onkology.

Pomoc onkopsychologa by měla být součástí léčby

V současnosti se v Česku o onkologicky nemocné pacienty stará 13 komplexních onkologických center pro dospělé pacienty a šest hematoonkologických center. Ačkoli je důležitá péče nejen o tělo, ale i o duši, pouze na osmi z těchto pracovišť je zajištěna přímá péče psychologa.

„Odborná pomoc onkopsychologa by měla být samozřejmou součástí komplexní péče o tyto pacienty. Bohužel praxe ukazuje, že dobré onkopsychology spočítáte na prstech,“ míní psycholožka Laura Janáčková, která se onkologicky nemocným věnuje již více než 20 let.

„Denně se setkávám s lidmi, kteří bojují o svůj život. Snažím se jim pomáhat, podporovat je a být průvodcem na jejich strastiplné cestě. Pro mnohé z nich je nemoc zlým snem. Někteří však díky ní nacházejí smysl svého života,“ dodala.

Když není po ruce psycholog, existuje několik dobrých a profesionály doporučených rad, jak se chovat k onkologicky nemocnému člověku. Mnoho lidí totiž opravdu nemůže najít vhodná slova a témata k hovoru, když se dozví, že někdo z jejich okolí onemocněl rakovinou.

Odborníci radí nejdříve si o chorobě zjistit alespoň základní informace. Je dobré si také promluvit s dalším blízkým dané osoby, který o jeho stavu ví nejvíce. Nejvíc se cení přirozenost. Není třeba se bát před nemocným umírněně plánovat budoucnost, používat humor, ale také s ním prožívat smutek. Rozhodně je nejlepší neredukovat nijak společný kontakt, naopak snažit se chovat stejně jako před nemocí. A komunikovat o všem možném, ne však jen a jen o nemoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám