Hlavní obsah

Japonci bojují proti demenci hraním počítačové hry

Tokio

Hitem mezi Japonci staršími 45 let se stala speciální počítačová hra nazvaná Trénink mozku, která údajně zlepšuje mozkovou aktivitu a snižuje tak riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby. Hru vyvinul uznávaný neurolog Rjuta Kawašima a na trh ji uvedla společnost Nintendo.

Článek

Podle britského listu The Guardian musejí hráči co nejrychleji řešit různé hlavolamy, v duchu počítat, kreslit a za pomoci zařízení rozpoznávajícího hlas bleskově odpovídat na série otázek.

Systém pak vyhodnotí "stáří mozku" hráče. Tak se může stát, že třicátníkovi to myslí jako padesátníkovi, zatímco důchodce může mít mozek dvacetiletého. Cílem hry je věk mozku snížit. "Hra demenci nevyléčí, ale je to dobrá mozková stimulace, zejména pro osoby, které žijí samy," vysvětlil kjótský neuropsychiatr Takeši Kihara.

Trénink mozku si Japonci velmi oblíbili. Od května 2005, kdy byla hra uvedena do obchodů, se jí prodalo 3,3 milionu kusů. Není se ostatně co divit: více než pětina Japonců je starší 65 let. V roce 2025 by to měla být již téměř třetina.

Anglická verze hry se začne prodávat v dubnu ve Spojených státech a od června také v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Hráči videoher mají rychlejší reflexy

Náruživí hráči videoher stráví spoustu času uzavřeni v místnosti před počítačem. Podle studie uveřejněné minulý týden časopisem Acta Psychologica však vnímají...

Výběr článků

Načítám