Hlavní obsah

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Novinky, lin

Káva je součástí každodenního rituálu mnohých z nás. Není divu - kromě toho, že často slouží jako záminka k setkání, je také užitečná. Dokáže totiž zbystřit smysly a zahnat ospalost. Jaká další pozitiva, ale také negativa káva přináší?

Foto: Profimedia.cz

Káva má na naše tělo nemalý vliv.

Článek

Pozitivní účinky kávy potvrdily již mnohé studie. Podle nedávného výzkumu je například tento kofeinový nápoj spojován se snížením rizika diabetu 2. stupně a stejně také některých druhů rakoviny.

I káva má ale stejně jako mince dvě strany. Ta odvrácená připisuje kávě negativní účinky v podobě spouštěče některých zdravotních problémů. Vše ale podléhá řadě proměnných. Je totiž důležité dbát na dispozice každého jedince a také například na to, kolik kávy vypije a jaké kvality.

Zapomeňte na přísady

Pokud mluvíme o kávě a o jejích pozitivních účincích, je důležité mít na paměti, že řeč je o čisté kávě. To znamená bez cukrových sirupů, šlehačky a jiných přísad. Právě ty totiž mohou ovlivňovat příjem zdravých antioxidantů, které se v kávě přirozeně vyskytují.

Jak se naučit zvládat stres a minimalizovat jeho dopady na organismus

Zdraví

„Pokud si objednáváte kávu s cukrem a dalšími přísadami, které v těle naopak mají tendenci rozvíjet zánětlivé procesy, pak nemůžete počítat s tím, že vaše tělo získá nějaké antioxidanty,“ říká profesorka a vedoucí oddělení klinické výživy na University of California v americkém Los Angeles Zhaoping Liová pro Huffington Post.

Černá káva může redukovat tuk

Kofein obsažený v kávě může také pomoci zrychlit metabolismus, což následně vede k potencionálnímu rychlejšímu spalování kalorií a snížení tělesného tuku. To potvrdil i výzkum, podle kterého bylo pití čtyř šálků kávy denně spojováno se snížením tělesného tuku o 4 %.

Jak může jídelníček ovlivnit kvalitu našeho spánku

Zdraví

„Výsledky studií dokazují, že pravidelný příjem kávy může přispět ke snížení tělesné hmotnosti a celkovému lepšímu zdraví, pokud je začleněn do zdravé výživy sestávající z ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků,“ říká vědec Derrick Johnston Alperet.

Káva jako životabudič

Jiné výzkumy prokázaly, že pravidelní pijáci kávy mají tendenci žít déle než ti, kteří ji nepijí. Milovníci kávy jsou totiž obecně spojováni s menším rizikem onemocnění ischemie myokardu, mozkovou mrtvicí, cukrovkou a onemocněním ledvin.

Kofein staví mozek do pohotovosti

Dalším dobře známým benefitem kávy je nepochybně její vliv na náš centrální nervový systém. Kofein, který se přirozeně vyskytuje v kávových zrnkách, ale i bobech a listech totiž stimuluje mozek a vede ho k lepší výkonnosti, soustředění a také bdělosti.

Pozor na přemíru kofeinu

Nízké až střední množství kofeinu (50 až 300 miligramů) sice může zvýšit bdělost, energii a schopnost koncentrace, vyšší dávky ale mohou vést naopak k negativním účinkům na lidský organismus, a to včetně psychického zdraví.

Káva například dokáže prohloubit úzkost, nebo ji dokonce vyvolat. Podle výzkumu stačí některým jedincům zhruba dva a půl šálku kávy k tomu, aby v nich vyvolaly úzkost.

Kofein může být také spouštěčem bolesti hlavy, zároveň ale může od bolesti i pomoci. Záleží na okolnostech.

„Kofein totiž dokáže blokovat mozkové receptory spojené s bolestí hlavy,“ vysvětluje vědecká pracovnice Elizabeth Mostofskyová a dodává, že kofeinu by se měli vyhýbat zejména lidé, kteří trpí na chronické migrény.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Rady, jak přemoci úzkost a lépe se vyspat

Jste unavení a i když ležíte v posteli a snažíte se usnout, váš mozek vám to pod tíhou negativních myšlenek nedovolí? Pak zkuste několik rad od odborníků na...

Jak karanténa ovlivňuje spánek

Prodlužující se období nařízené karantény, ale také dlouhodobější práce z domova ovlivňují řadu lidí v mnoha ohledech. Pokud nejde přímo o vliv nového...

Výběr článků

Načítám