Hlavní obsah

Jak zabránit ztrátě hlasu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlas je pro nás velmi důležitý. Je to prostředek ke vzájemnému dorozumívání se. Poznáme, zda byla věta pronesena váhavě, výhrůžně, netečně nebo prosebně. Do hlasu se promítají emoce a prozradí i faleš. Někdy se změní v chrapot. Hlásí se tak většinou nachlazení.

Článek

"Hlas má i funkci estetickou a souvisí s osobností," říká MUDr. Libor Černý z foniatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK v Praze. "Už při běžném telefonickém hovoru si představujeme, jak asi dotyčný na druhé straně sluchátka vypadá. Podle průzkumu mezi rozhlasovými posluchači hodnotíme níže položený a sytější hlas častěji jako přitažlivější či přímo erotičtější."

Pozor na nachlazení

Všichni jsme někdy chraptěli. Je to průvodní jev nachlazení, kdy se sliznice nosu i hrdla napadená viry či bakteriemi překrví, zduří, bolí a zahlení. Hlasivky ztěžklé a ztluštělé překrvením nekmitají pravidelně, a právě tuto nepravidelnost vnímáme jako zhrubnutí hlasu. Pokud nebereme bolest jako varování, můžeme si snadno přivodit i dlouhodobější poškození hlasu.

"Trvá-li chrapot dva až tři týdny, musíme v každém případě k lékaři. Nejobávanější příčinou poruchy hlasu jsou totiž nádory hrtanu a každý rok přijde takto o hlas přibližně sto lidí," říká doktor Aleš Slavíček z kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku l. lékařské fakulty UK, Fakultní nemocnice v Motole. Vysvětluje, že poruchou hlasu se mohou projevit i nádory mimo hrtan, například plicní či ve štítné žláze.

Z dalších onemocnění k němu vedou i nezhoubné nádory, hormonální změny například snížení činnosti štítné žlázy, ale i agresívnější hormonální antikoncepce, užívání anabolik, steroidních hormonů apod. Změna hlasu může být důsledkem i poranění nervů hrtanu například při operaci štítné žlázy.

"Zdaleka nejčastější příčinou jsou ale změny dlouhodobé, lehce zánětlivé," říká doktor Slavíček. Spolupodílí se na nich alergie, dráždění sliznic kouřem, smogem, pobyt v přesušeném vzduchu klimatizovaných místností či chemické výpary v některých výrobních provozech. Vzácné nejsou ani poruchy hlasu, kde příčinou bývá stres. Zpravidla startem k takovým obtížím je nachlazení, spojené s hlasovým přepětím. Potom může vzniknout hlasová porucha, která může přetrvat i po odeznění infekce.

Vyšetření se nemusíme bát

Oba lékaři shodně tvrdí, že vyšetření hlasivek se bát nemusíme. Většinou se dělá pohledem zvětšovací optikou na hlasivky. "Stačí otevřít ústa, klidně dýchat a nebát se," říká doktor Černý.

Pokud lékaři zjistí onemocnění hlasivek, mají dost možností, jak pacientovi pomoci. Stejné je to, jde-li o nádor. U nich je ale téměř vždy nutný chirurgický zákrok, který při včasném provedení ani nemusí být doprovázen ozařováním a chemoterapií.

U malých nádorů stačí odstranit nebo pouze ozářit jednu hlasivku. U větších nádorů je nutné přistoupit k odstranění celého hrtanu a tito pacienti pak ztratí operací hlas. Používají pak pouze náhradní způsob mluvení.

Nejlepší prevencí je hlasová hygiena

Hlasová hygiena je důležitou prevencí ztráty hlasu a nádorů hrtanu. Svůj hlas bychom měli používat správným způsobem, tedy vyhnout se nadměrné námaze, k níž například vede překřikování při hovoru v hlučném prostředí, třeba při jízdě v metru.

Měli bychom se bránit hlasitému hovoru, zpěvu v zakouřeném prostředí anebo delšímu pobytu v přesušeném vzduchu.

Při nachlazení je nutné hlas šetřit, nešeptat, včas léčit dráždivý kašel a rýmu, hodně pít a užívat vitamíny. Kuřáci by při změně hlasu měli být vyšetřeni nejpozději během několika týdnů od vzniku obtíží, přestože začaly třeba při nachlazení.

SLOŽITÉ ÚSTROJÍ

Hlasové ústrojí je velmi složité. Můžeme si ho představit jako hudební nástroj. Napětí a délka hlasivek je podobná napětí a délce strun na houslích a určuje výšku tónu. Síla výdechového proudu je síla přítlaku na smyčec a určuje hlasitost zvuku. Velikost a tvar prostoru, ve kterém zvuk rezonuje, určuje pak jeho barvu.

"Nejvýraznější změny prodělá hlas v pubertě," říká doktor Černý. Mění se chlapcům i dívkám, ale u chlapců jsou změny nápadnější. Vlivem pohlavních hormonů se jim totiž prodlouží délka hlasivek až o centimetr, zatímco u dívek ani ne o polovinu této délky. Když přestaneme mutovat, hlas se zpravidla stabilizuje.

PŘÍČINY VZNIKU RAKOVINY HRTANU

  • dlouhodobé kouření
  • nadměrné pití alkoholu
  • chemické výpary, chrom, nikl, azbest
  • rakovinou hrtanu onemocní převážně muži ve věku 50 až 60 let

PŘÍZNAKY NÁDORU

  • déletrvající chrapot
  • polykací potíže
  • pocit cizího tělesa v krku
  • bolesti v krku
  • jednostranné bolesti vystřelující do ucha
  • dráždění ke kašli
  • vykašlávání krve

KDE POMOHOU

  • ambulantní ORL lékaři
  • ORL kliniky fakultních nemocnic a ORL oddělení
  • Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK Fakultní nemocnice Motol
  • Klub laryngektomovaných, Holečkova 11, Praha 5, telefon: 257 316 901

CO JSOU HLASIVKY

  • část hrtanu sloužící k tvorbě hlasu
  • mají dva vazy kmitající jako struny rozechvívané procházejícím vzduchem
  • výška tónu je řízena napětím okolních svalů

"Pečovat o své hlasivky znamená především je nepřetěžovat a při poruše hlasu včas vyhledat odborné vyšetření. Když toto dodržíme, hlas nám bude dobře sloužit," uzavírá doktor Černý.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám