Hlavní obsah

Jak vybrat den, kdy přestat kouřit

PRAHA

Den, kdy úplně a navždy přestanete kouřit, je velmi důležitý. Na jeho vhodném stanovení závisí váš úspěch: na tom, jak se sžijete s představou, že ode dne D už prostě nekouříte. Je dobré připravovat se na tento den předem, nejlépe alespoň několik týdnů dopředu. Musíte si totiž být úplně jisti, zcela se ztotožnit s tím, že ode dne D si už nikdy nevezmete cigaretu do úst.

Foto: Promo Květy
Článek

Několik tipů, kdy by to mohlo být: až vymalujete, až bude mít dcera narozeniny (je to cenný dárek) nebo při jiném výročí, až koupíte ledničku, den po nějaké dopředu plánované oslavě, prvního v měsíci - nebo kdykoli jindy. Zvlášť vhodným obdobím je dovolená (jednak to není stresová doba, jednak opustíte stereotypy svého všedního dne) nebo alespoň víkend.

Večer před dnem D je dobré demonstrovat své rozhodnutí sám sobě - vyhodit, pohřbít v zahradě, rozlámat či darovat zbylé cigarety (nač byste si je chtěli nechávat, přece od zítřka nekouříte?) a vše, co s kouřením souvisí (popelníky, zapalovače).

Většinou je také dobré rozhlásit svůj úmysl po okolí - budete mít tak pocit závazku jako například slečna Vendula: "Všem jsem řekla, že ode dne D už nekouřím. To je pro mne zavazující a teď bych se musela propadnout, kdybych si zapálila. Pomáhá mi, že to vědí všichni, a tak nemám úniku."

Přestaneme kouřit - změníme životní styl

Neznalost je nebezpečná. Aby se vám podařilo změnit životní styl, musíte vědět proč a jak.

Nemůžete jen přestat kouřit - musíte nějak zaplnit vzniklou mezeru. V době, kdy jste dřív kouřili, lze (a je nutné) dělat něco jiného. Měli byste si dobře promyslet, co. Doba, kdy přestanete kouřit, je taky mimořádně vhodná k zamyšlení nad takovými tématy, jako je zdraví.

Tím, že jste přestali kouřit, jste dali najevo, že jste pochopili význam aktivního přístupu k vlastnímu zdraví. Nezůstávejte tedy v půli cesty. Pokud jde o kouření, projeví se to vaší přeměnou z nekouřícího kuřáka v nekouřícího nekuřáka.

Vaše rozhodování už nebude ovlivňováno drogovou závislostí ani psychosociálními vazbami, budete je plně kontrolovat vy. Kouření nahradíte činností, na kterou vám dříve nezbýval čas ani energie či nestačil dech: sportem, aktivními koníčky, zájmem o druhé.

Zlepší se váš čich, takže si dobře uvědomíte, že už nepáchnete (zejména když kolem vás projde kuřák), máte víc peněz, budete méně unaveni. Zkrátka se naučíte nekouřit - asi jako se naučíte řídit auto.

Materiál je převzat z publikace Jak přestat kouřit: Králíková, E., Kozák, J. T. Maxdorf, 2. vydání, 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření: z objevu se stala diagnóza

Kouření je návyk a jak kdysi řekl Mark Twain: návyk nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ho laskavě svést ze schodů, doprovodit ho ke vchodu a vypoklonkovat...

Kouření: různé metody odvykání

Hned na začátku je třeba upozornit, že zázraky se, bohužel, nedějí. Přestat kouřit, znamená především tvrdou práci sám na sobě. Podstatné je vždy rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám