Hlavní obsah

Jak si poradit s opary

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Únava, třeba ta jarní, ale také viróza, stres, nebo přemíra slunce mohou v našem těle aktivovat nepříjemný virus HSV 1, který se projeví opary. Poradíme vám, jak snížit jejich výskyt a zkrátit léčbu. Případně, jak jejich vzniku předejít.

Foto: Profimedia.cz

Začínající opar se projevuje svěděním nebo pálením postižené kůže.

Článek

Začínající opar se projevuje svěděním nebo pálením postižené kůže. Cítíme v ní také pnutí nebo i brnění a místo začíná bolet. Pak se vyseje puchýřek či puchýřky, které později prasknou a vyteče z nich tekutina. Tu si nesmíme roztírat po kůži, protože je vysoce infekční, plná namnožených virů.

Na postiženém místě se následně vytvoří strup, který často popraská, jak je namáhaný. Strup svědí, pálí a může z něj vytékat krev. Během několika dnů se opar ztrácí, snadno však po něm zůstane zarudlé místo, případně i jizva.

Nejnebezpečnější je v oku

Virus HSV 1 má v těle až 95 % dospělých, kteří se jím obvykle infikují už v dětství. Skrývá se v nervových gangliích, tedy v nervových uzlinách, které tvoří shluky nervových buněk. Protože na rtech a v puse je hodně citlivých nervových zakončení, udělají se opary právě tady.

Častým místem, kde se objeví, mohou být také okraje nosních dírek nebo obličej. Velice rizikovým místem bývá oko. Pokud se opar začne dělat přímo v něm, musíte okamžitě k očnímu lékaři. Hrozí vám poškození oka, nejednou i s trvalými následky.

Co ho vyvolává a jak se mu bránit

Není náhoda, že na rtech se nám opar často objeví v zimě, když jsme na horách, nebo naopak v létě, když zajedeme k moři. Příčinou bývá příliš mnoho slunce, respektive pořádná dávka agresívního UV záření.

Nepředstavuje zátěž jenom pro povrch kůže, která reaguje zčervenáním a pak zhnědnutím, ale i pro její spodní vrstvy, kam také proniká. Organismus se s ním dokáže vyrovnat, zatěžuje to však imunitní systém. A oslabená nebo hodně zatížená imunita hůř čelí viru HSV 1. Ten vycítí příležitost a aktivuje se.

Přemíra UV záření není jediným rizikem pro vznik oparů. Těmi dalšími jsou:

  • Stres
  • Únava, fyzická a psychická
  • Stavy vyčerpání
  • Nachlazení
  • Virózy
  • U žen menstruace
  • Zvýšená tělesná teplota
  • Náhlé změny venkovních teplot atd.

Z uvedeného vyplývá i to, co je nejlepší obranou proti oparům. Správná životospráva s jídelníčkem bohatým na vitamíny a další důležité látky, dostatek odpočinku a spánku, otužování, ale i dobrá schopnost čelit stresům.

Tea tree oil či grapefruit

Proti UV záření existuje jednoduchá obrana. Natřít se krémem s vysokým ochranným faktorem a nezapomenout přitom na rty. Pomůže i průběžné nanášení pomády nebo jeleního loje s ochranným faktorem, a to nejen na slunci, ale i při studeném suchém větru, který rty také vysušuje.

Receptů na to, jak zmírnit nástup a výsev oparů, je ale celá řada. Jen je třeba zjistit, který vám nejvíc pomáhá. Já používám tea tree oil, velice silné přírodní antiseptikum. Mažu postižené místo v pravidelných hodinových intervalech. Výsev je podle mé zkušenosti mírnější a opar se i rychleji hojí.

Podobné antiseptické účinky má také výluh ze semínek grapefruitu, případně propolisová tinktura. Některé zdroje doporučují třezalku. Působí proti virům a povzbuzuje činnost imunitního systému.

Co si koupit v lékárně a kdy jít k lékaři
Užitečnou pomůckou mohou být průhledná kolečka, která si nalepíme na opar. Využívají principu mokrého hojení, které bývá rychlejší a méně komplikované než to běžné. Některá kolečka obsahují i antivirotika. Hodí se však na menší puchýřky.
Když opar praskne, můžeme použít originální vynález českých vědců, speciální gel, který brzdí zánětlivé procesy v ráně. Tlumí totiž činnost volných radikálů. Postižené místo se díky němu hojí snáz a kratší dobu.
Pokud je ale výsev velký, měli bychom zajít za lékařem.
Když už máme s opary zkušenost, může nám pomoci některé z osvědčených antivirotik. Koupíte je v lékárně. Viry nezlikvidují, ale přibrzdí jejich množení, takže výsev není tak velký a opar se hojí rychleji a méně komplikovaně. Mají formu mastí, tyčinek nebo speciálních náplastí. U vážnějších, často se opakujících potíží musí lékař někdy použít silnější antivirotika ve formě tablet nebo infuzí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám