Hlavní obsah

Jak se dostat na kobylku běhání? Užitečné rady pro začátečníky i pokročilé

Novinky, Vojtěch Šelong

Běhání je skvělá sportovní aktivita jak pro začátečníky, tak pro pokročilé, každý v něm najde něco pro sebe. I přes celkovou nenáročnost na vybavení a fyzickou či motorickou zdatnost však představuje běh pro řadu lidí velký problém. A přitom informací o motivaci, technice nebo zpestření běhu je nejen na internetu spousta.

Foto: RunCzech

Ilustrační foto

Článek

Začínající běžce spíše zajímá, jak začít a vydržet, pokročilí zase chtějí běhání něčím obohatit nebo vyzkoušet nové, náročnější výzvy.

Jak začít běhat?

Začátky jsou vždy těžké, obzvlášť pro ty, kteří nemají s pravidelným sportem zkušenosti. Jak tedy začít? Nejdůležitější je udržet si motivaci a nastavovat si reálné cíle. Nemá smysl trhat rekordy hned první den, právě naopak. Začátky by měly být ve znamení učení – jak správně dýchat, jak správně technicky běhat? I malými krůčky můžete dosáhnout velkých výsledků.

Běh pročistí hlavu, zlepší náladu a pomůže zhubnout, začít lze kdykoli

Zdraví

Motivačním prvkem může být rozhodně investice do běžeckého vybavení. I zde však platí, že vybavení má být spíše efektivní než efektní. Nejdůležitější je výběr správné obuvi, skvělou motivací jsou však také běžecké doplňky, jako například kompresní podkolenky.

Strava a zdraví

Zkušení běžci už vědí, jakou volit stravu před během i po běhání, začínající běžec však obvykle tápe. Každé tělo je jiné, obecně však platí základní pravidla stravování, stejně jako toho, co před nebo po běhání nejíst. Strava má na fyzický výkon velký vliv, proto je klíčová před samotným během, ale také po něm, aby tělo správně regenerovalo a mělo dostatek živin a vitamínů.

Šest rad, jak jíst a pít při běhání

Styl

Běhání má velký vliv na lidské zdraví, ať už se jedná o vliv na klouby, tak samozřejmě také na postavu a pro řadu začínajících běžců je to způsob, jak zhubnout. Bez potřebných informací však hrozí vážná zranění, která odradí od dalšího snažení.

Největší náchylnost ke zdravotním problémům mají kotníky, kyčle, a samozřejmě také kolena. Každý sportovec by měl klást důraz na pořádné rozcvičení a rozehřátí. Při řešení malých bolístek a svalových potíží je pak stále oblíbenější použití kineziologických tejpů. Ty hojně využívají také těhotné ženy, protože těhotenství nemusí být u běhání žádnou překážkou.

Zpestření běhání

Běhání stejné trasy ve stále stejném tempu brzy omrzí, proto je důležité pravidelný běh obohacovat. Běhat můžete ve skupině nebo lidskou společnost vyměňte za tu psí při canicrossu. Plno nových výzev najdete i v řadě mobilních aplikací na běhání, své výkony v nich pak můžete i sdílet mezi přáteli. Nudí-li vás každodenní trasa, objevte nové. Rozmanitě běhat se dá i ve městech, dokonce i v přeplněné Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám