Hlavní obsah

Jak předejít zubnímu kazu

Zubní kaz není dědičnou nemocí, ale důsledkem špatných stravovacích návyků a nedodržování zubní hygieny. Podle stomatologa Martina Vambery přirozenou složkou obrany organismu před zubním kazem jsou sliny a jejich tvorbu podporuje žvýkání.

Článek

Podle vrchní nutriční terapeutky Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské zubnímu zdraví prospívají například kůrky chleba, protože zuby čistí. Brání tak vzniku zubního plaku, který je tvořen sacharidy a bakteriemi a poškozuje zubní sklovinu. Zuby čistí také zelenina. 

"Žvýkačka je nejúčinnější po jídle, kdy odstraňuje nadměrnou kyselost v ústech a brání odvápňování zubů. Každodenní mnohahodinové kousání však může čelistní kloub nadměrně zatížit. Nadbytečnou kyselost může potlačit i ústní voda. Problém je v tom, že zubní vody jsou trpké a na určitou dobu slinivost snižují," říká Vambera.

Člověk si může také zuby po jídle vyčistit kartáčkem. Ale například pokud snědl tlačenku s octem, měl by s čištěním nějakou dobu počkat. Ocet změkčí sklovinu a kartáček by ji mohl poškodit. Stejné varování před mechanickými účinky kartáčku platí i bezprostředně po konzumaci ovoce, protože i ovocné kyseliny sklovinu oslabují.

Vambera uvedl, že žvýkání žvýkaček může podle odborníků ze Semmelweissovy univerzity v Budapešti snížit výskyt zubního kazu až o 40 procent. K tomuto závěru dospěl tým, který prověřoval účinky žvýkaček na 600 dobrovolnících, kteří dva roky dodržovali určité stravovací a hygienické návyky. Polovina z nich třikrát denně po jídle 20 minut žvýkala. Druhá kontrolní skupina nežvýkala a po dvou letech měla zuby v horším stavu.

Nejvíc zubům škodí sladkosti a limonády

Podle Starnovské zubům nejvíce škodí sladkosti a zejména lepkavé pochoutky, které na zubech ulpívají, jako jsou cucavé bonbony a karamely. Velkým nebezpečím jsou limonády, protože jsou nejen sladké, ale obsahují také agresivní kyseliny. Ty jsou rovněž součástí džusů a jablečného moštu.

Vambera varuje před takzvanými dětskými pitíčky s umělohmotnými uzávěry, které se zuby povytáhnou. Děti pak přes zuby pijí sladkou tekutinu. Naopak doporučuje zelený čaj, neboť obsahuje zdraví prospěšný fluor, ovšem jeho nadměrná konzumace může vést k tvorbě skvrn na chrupu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zápach z úst postihuje čtvrtinu populace

Zápach z úst běžně postihuje čtvrtinu populace a příležitostně dokonce většinu dospělých. Není přitom rozdíl ve výskytu mezi muži a ženami. "Frekvence zápachu...

Jak předejít zubnímu kazu u dětí

Líbání může způsobit zubní kaz. Nejen milencům, ale i malým dětem. Ty obvykle infikuje matka určitým druhem streptokoku, který se běžně vyskytuje v ústech....

Výběr článků

Načítám