Hlavní obsah

Jak poznáte, že se blíží menopauza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menopauza je pro mnoho žen obávaným strašákem. Jakmile oslaví čtyřicítku, začnou se víc a víc o toto téma zajímat a samy sebe i více pozorovat. Podívejte se s námi na to, co na blížící se menopauzu může upozornit a jak se na toto období nejlépe připravit.

Foto: Profimedia.cz

Návaly horka patří mezi nejčastější projevy menopauzy.

Článek

Přechod neboli klimakterium či také menopauza u žen nejčastěji nastupuje kolem 45. roku. První příznaky se totiž mohou objevit šest až sedm let před poslední menstruací, jež podle statistik nastává průměrně kolem 51. roku života žen. Vše je ale velmi individuální, velkou roli zde sehrává genetika a životní styl.

Během menopauzy dochází ke změnám hormonální rovnováhy. „Přestávají pracovat vaječníky a organismus tak ztrácí hlavní zdroj ženského pohlavního hormonu, estrogenu. Zároveň se snižuje hladina testosteronu, mužského pohlavního hormonu, který v malé míře produkuje i organismus žen. Působí na jejich sexualitu, například ovlivňuje chuť většiny z nich na pohlavní styk,” vysvětluje lékařka Radka Gregorová z Lékařského domu na Praze 7.

Organismus každé ženy se s nedostatkem hormonů vyrovnává jinak. Některé jej prakticky nezaznamenají. Jejich tělo se spokojí s nízkými dávkami nebo deficit vyrovnává tím, že část hormonů produkují jejich vlastní tkáně.

Třeba estrogen dovedou do určité míry vytvářet ty tukové. U více než poloviny žen však zmíněný deficit vyvolává nepříjemné potíže.

„Zajímá-li ženy, kdy u nich pravděpodobně nastane menopauza, je dobré, aby se zeptaly nejprve svých matek, jak u nich toto období probíhalo, či babiček. Zároveň si mohou udělat jednoduchý test, který jim může mnohé napovědět,” upozorňuje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Rychlý test příchodu menopauzy
Je vám více než 35 let? ANO / NE
Trpíte rušivými návaly horka (intenzivními a náhlými pocity horkosti doprovázenými nadměrným pocením)? ANO / NE
Zažíváte nezvyklé změny nálady (například smutek, podrážděnost)? ANO / NE
Jsou vaše prsa citlivější nebo jemnější než obvykle? ANO / NE
Trápí vás vaginální suchost nebo bolestivost při pohlavním styku? ANO / NE
Snížila se vaše chuť na sex nebo prožitek z něj? ANO / NE
Zpozorovala jste na své pokožce znatelné změny (například je sušší než obvykle, máte více ochlupení, trápí vás akné)? ANO / NE
Cítíte se více unavená či máte potíže se spánkem? ANO / NE
Je vaše perioda méně pravidelná, případně krvácíte silněji? ANO / NE
Máte problémy se soustředěním nebo pamětí? ANO / NE

Vyhodnocení testu - pokud jste odpověděla:

ANO - 0 až 3x - zdá se, že do klimakteria zatím nevstupujete. Mějte však, prosím, na paměti, že klimakterium někdy může nastat i bez průvodních symptomů.

ANO - 4 až 6x - vykazujete některé symptomy typické pro nástup klimakteria. Doporučujeme konzultaci s lékařem, který nástup přechodu potvrdí, nebo vyvrátí, a vyhledání informací, na co se připravit.

ANO - 7 až 10x -  je velmi pravděpodobné, že klimakterium již prožíváte. Určitě navštivte lékaře, který vám pomůže zvládat projevy. Pamatujte ale též na to, že některé z uvedených příznaků mohou být signálem vážnějších problémů a není radno je podceňovat.

Pokud stále nemáte jistotu, můžete si zakoupit v lékárně speciální test, který funguje na bázi měření koncentrace folikulostimulačního hormonu (FSH) ve vzorcích moči a používá se pro vyhodnocení počátku menopauzy.

Předčasná menopauza

O předčasné menopauze se hovoří v okamžiku, když se objeví u žen mladších 40 let. Může se tak stát kdykoliv, mnohé ženy trápí již po dvacátém roce věku.

I když se podaří lékařům tento stav zvrátit, hrozí ženám mnohem vyšší riziko srdečního selhání, infarktu nebo onemocnění kostí v pozdějším věku. Zároveň je ohrožuje i dřívější neplodnost.

Jak bojovat s příznaky menopauzy

Příchod klimakteria se u většiny žen projeví nástupem řady typických symptomů, z nichž nejběžnějšími jsou zmíněné návaly horka a zvýšené pocení, nepravidelná menstruace, náhlé změny nálad, únava, bolesti hlavy, snížení libida, vaginální suchost či zhoršení stavu pokožky, vlasů a nehtů.

Všechny tyto projevy jsou poměrně dobře pozorovatelné, vedle nich ovšem existují i další, skrytější a také vážnější.

„Mezi nebezpečné chronické příznaky přechodu, které se často označují jako metabolický klimakterický syndrom, patří například zvýšené riziko vzniku osteoporózy, aterosklerózy, infarktu myokardu nebo centrální mozkové příhody. V reprodukčním věku byly ženy před těmito riziky chráněny vyšší hladinou estrogenu. S jeho úbytkem však dochází k oslabení této ochranné funkce a kupříkladu riziko srdečně-cévních onemocnění se tak dostává na přibližně stejnou úroveň, jako je tomu u mužů,“ varuje Pavel Turčan.

V boji s příznaky menopauzy vždy funguje změna či úprava životního stylu. S návaly horka a pocením, ale také s psychickým stavem, únavou či přibíráním na váze se vyrovnáte nejlépe úpravou jídelníčku. Měla byste omezit silně kořeněná jídla, cukr, sůl, kávu a alkohol, a naopak zařadit více potravin s vysokým obsahem vápníku a železa, ale také fytoestrogenů – rostlinných hormonů, které mají podobnou strukturu jako ženské pohlavní hormony.

Nejbohatěji jsou fytoestrogeny zastoupeny v červeném jeteli, sóji nebo kanadských brusinkách. Jsou rovněž obsaženy v doplňcích stravy.

Fytoestrogeny společně s dalšími vitamíny a minerály pomáhají také na snížené libido, při vaginální suchosti zase pomohou čípky s kyselinou hyaluronovou nebo vhodný lubrikant.

Prevencí obávané osteoporózy je zvýšený příjem vápníku, vitamínu D či vitamínu K2, a zejména vhodná a pravidelná fyzická aktivita, v případě kuřaček rovněž skoncování s kouřením.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám