Hlavní obsah

Jak nahodit vykloubené rameno po pádu na náledí

– Praha
Novinky, Marika Konárková

Zimní období přináší zvýšený počet úrazů. Lidé na namrzlých chodnících balancují a pády pak končí v lepším případě naraženinou. Lékaři ale často zaznamenávají nárůst zlomenin, úrazů páteře nebo třeba vymknutí ramenního kloubu. Zjistili jsme, jak takové nahození ramena provést.

Názorná ukázka jak nahodit vykloubené rameno po pádu na náledíVideo: Novinky

 
Článek

Nahození vykloubeného ramena by mělo trvat do jedné minuty. Bolest je individuální. Někteří jedinci, kterým se tento zdravotní problém opakuje, si dokonce dokáží nahodit rameno sami. Většina lidí však odvahu nemá a s problémem raději navštíví ortopeda.

K luxaci (vykloubení) ramena dochází následkem prudkého pohybu nebo pádu. Někteří lidé mají mimořádně volné vazivo, k vykloubení tak dochází častěji a mnohdy dokonce samovolně.

Rameno může být vykloubeno několika způsoby - dopředu, dozadu, dolů nebo nahoru. Podle ortopeda Milana Heina z Lékařského domu v Holešovicích v Praze 7 dochází až z 95% k přední dolní luxaci.

Při vykloubení vyklouzne kloub z kloubní jamky, která tak zůstane prázdná. „Méně časté bývají zadní luxace, závisí to na mechanismu úderu, kam vynese hlavici ramenního kloubu,“ říká Hein.

Intenzivní bolest a velké omezení pohybu 

Při vykloubení většinou dochází k poškození kloubního pouzdra, labra, šlach a svalů v okolí kloubu. Vykloubené rameno poznáte s jistotou, doprovází ho intenzivní bolest a velké omezení pohybu ramenního kloubu. „Luxaci rozpoznáte pouhým hmatem, kdy zjistíte, že se hlavice nachází mimo jamku. Konfigurace ramena ztrácí svůj reliéf,“ doplňuje ortoped. V místě vzniká často otok.

Ortopedi používají pro nahození ramenního kloubu hned několik způsobů, nejčastější jsou dvě varianty - podle Hippokrata a Kochera. V obou případech můžete ležet na lůžku a lékař vám rotací ruky nahodí rameno zpět.

Ortopedi používají pro nahození ramenního kloubu hned několik způsobů, nejčastější jsou dvě varianty - podle Hippokrata a Kochera. V obou případech můžete ležet na lůžku a lékař vám rotací ruky nahodí rameno zpět.

Přestože je mezi námi řada hrdinů, kteří si sami dokáží rychlým škubnutím nahodit ramenní kloub do jamky, lékaři doporučují vyhledat spíše odbornou pomoc. Je to lepší i z hlediska rentgenového vyšetření, které odhalí případné přidružené zlomeniny.

Po napravení se rameno zafixuje. Dříve se používal pevný obvaz, teď se častěji využívají speciální ortézy. Léčba je propojena s přikládáním studených obkladů několikrát denně. Samotná fixace ramena trvá tři až čtyři týdny, následná rehabilitace jeden až dva měsíce. Špatnou zprávou je, že jednou vykloubené rameno už zůstává k luxacím náchylné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám