Hlavní obsah

Jak kouzlit s make-upem a pudrem

Právo, Jitka Pořízková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líčení se dnes stává pro ženy každodenní záležitostí. Zkrášlují se nejen pro společenské příležitosti, ale především se příjemný a upravený vzhled vyžaduje také v práci. Další důvod, proč se líčit, je zcela osobní. Ženy se chtějí líbit nejen svým partnerům, ale také samy sobě.

Článek

Před nanesením make-upu je ale velmi důležité správně ošetřit pleť. Jen na pěstěné pokožce totiž vynikne a zbytečně nezdůrazní její vady a nedostatky. Základní kroky při ošetření jsou: čištění, tonizace, hydratace. Nejprve pokožku vyčistíme čistícím mlékem nebo gelem vhodným pro konkrétní typ pleti.

Následuje tonizace pleťovou vodou, která ji dočistí, osvěží a zároveň připraví pro nanesení denního krému. Pak použijeme denní hydratační krém. Musí být lehký, dobře vstřebatelný a hlavně nemastný. Make-up na mastném krému nevydrží a tzv. flekatí.

Ženy tyto důležité kroky pro ošetření pokožky obvykle dodrží pouze večer při odličování. Ráno mají pocit čistého obličeje a nanesou na něj jen denní krém a make-up. Během noci však pleť vylučuje maz a pot. Ráno je proto nutné zbavit obličej přebytečného mazu, tonizovat ho a použít denní krém. Kosmetika musí být vhodná pro náš typ pleti.

Podkladový make-up

Make-up plní především funkci ochrannou. Chrání pleť proti slunečnímu záření (omezuje vznik pigmentových skvrn), zamezuje úniku vody z pleti (zpomaluje vznik vrásek), vstřebává přebytečnou mastnotu (nedochází k ucpávání pórů), chrání pleť před volnými radikály (nečistoty z ovzduší) a také před povětrnostními vlivy.

Na trhu je mnoho kosmetických značek a druhů podkladových make-upů. Dřív než si žena nějaký zvolí, měla by velmi dobře znát svůj typ pleti a zároveň si uvědomit, jakého efektu chce dosáhnout. Pokud od podkladového make-upu vyžaduje nejen snadné nanášení a dokonalou korekci pleti, ale především dlouhotrvající účinek a odolnost proti otěru atd., pak tyto požadavky splní pouze velmi kvalitní výrobek. Orientovat se na trhu však nebývá lehké vzhledem k množství kosmetických značek.

Při nákupu make-upu je třeba vzít v úvahu také snadnou roztíratelnost a schopnost přizpůsobit se pleti. Nesmí mít výraznou parfemaci, která způsobuje její podráždění.

Dalším důležitým kritériem při jeho volbě je barva. Barvu zkoušíme přímo na pleti, a to na hraně čelisti. Zkoušet ho na zápěstí nemá cenu. Pro porovnání se doporučuje použít 2 až 3 odstíny. Ten, který je na pleti nejméně patrný, je správný. Vyhýbáme se tmavším odstínům, příliš tmavý odstín dělá ženu starší.

Postup při nanášení

Začneme tím, že budeme korigovat všechna tmavá místa na tváři, pigmentové skvrny, červené žilky, pupínky atd. Make-upy dnes mají spíše tónovací schopnost (ne krycí), proto je třeba před jejich nanesením použít korektor. Pro potlačení tmavých kruhů pod očima a stínů na tváři použijeme vždy nejsvětlejší barvu korektoru bez ohledu na barvu pleti. Pouze světlá barva nám potlačí tmavá místa. Pro zakrytí pigmentových skvrn nebo pupínků si vybíráme barvu korektoru v barvě pleti.

Kvalitní výrobek se vyznačuje dobrou krycí schopností a dostatečnou jemností. Nesmí být parfémován, zanechávat lepivý pocit, nesmí být příliš tuhý a během dne zasychat. V takovém případě dráždí oči a časem zvýrazní drobné vrásky kolem nich. Při jeho nanášení platí pravidlo, že méně je více. Jen zlehka ho naneseme na potřebná místa (pod oči, na pupínky atd.) a prsty lehce rozetřeme.

Poté nanášíme make-up. Tekutý můžeme nanášet na pleť houbičkou nebo přímo prsty. Dbáme na dokonalé rozetření až k vlasům, do stran k uším a lehce přes hranu čelisti. Nikdy ho nenanášíme na krk a dekolt.

Na pudrové make-upy použijeme labutěnku nebo pudrový štětec. Neroztíráme ho, spíše lehce vklepáváme. Začneme na čele a postupujeme k vlasovým kořínkům a uším.

Z ČEHO SI MŮŽEME VYBRAT

  • Transparentní tekuté make-upy jsou velmi lehké, mají tónovací schopnost (nezakryjí ale zvýšenou pigmentaci, červené žilky, pupínky). Jsou vhodné k vyrovnání i k oživení tónu pleti a pro normální až suchý typ pleti.
  • Kompaktní ve formě pudru jsou vhodné pro smíšenou až mastnou pleť, umí dobře absorbovat přebytečnou mastnotu a slouží i k upravení obličeje během dne.
  • Tekuté pro mastnou pleť doporučují se pro zcela mastnou pleť (rozhodně ne pro normální typ pleti). Po nanesení na obličej se mění v pudrový. Po jejich použití není třeba se ještě pudrovat a po velmi dlouhou dobu udrží vzhled pleti matný. 
  • Hydratační mají krémovou konzistenci. Obsahují velké množství pěstících a hydratačních přísad a jsou vhodné pro velmi suchou a citlivou pleť. Jejich krycí schopnost je střední až výrazná a závisí na nanesené vrstvičce.

Posledním krokem pro vytvoření podkladového líčení je pudr. Současná móda nevyžaduje dokonale matnou tvář. Dokonce jemně zářivá pleť působí svěžím, mladistvým dojmem. Pudr se doporučuje používat v případě, kdy žena nemá ráda lesklý vzhled, nebo v případě, kdy potřebuje vytvořit dlouhodobý efekt líčení. Pudr make-up velmi dobře fixuje a jeho barvu volíme velmi blízkou barvě make-upu. Po napudrování použijeme speciální kartáček k vyčesání jeho zbytků z vlasů a obočí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám