Hlavní obsah

Jak imunita ovlivňuje mezilidské vztahy

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2020 nám připomněl jednu zásadní věc - že je naše imunita velmi důležitá. Je tématem politiků, zdravotníků, ale i laiků. Promítá se do osobního života každého člověka. A rozhodně nejen kvůli koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Desítky let vědeckých výzkumů objasnily, že imunitní systém sehrává mnohem důležitější roli v lidských životech, než je jen pouhý boj s infekcemi. Imunitní buňky a signály jsou klíčem k pochopení mnoha dalších věcí - od rakoviny přes srdeční vady po obezitu.

Imunita je důležitá i z hlediska emocí. Její porucha, představovaná zvýšeným zánětem v těle, bývá silně spojována s výskytem depresí. Zvýšená zánětlivost je rovněž spojována s horšími rozpoznávacími schopnostmi, a to jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu.

Neochuzujte se o polibky, posilují vztah i vaše zdraví

Vztahy a sex

Nemalý vliv má ale podle všeho imunita i na mezilidské vztahy. Nedávný výzkum prokázal, že snížená imunita u lidí vyvolává sociální odtažitost.

Zhoršená imunita vede k sociální izolaci, nebo izolace k horší imunitě?

V současné době je ve spojitosti s koronavirem zcela jasně viditelná problematika nedostatečné imunity ve společnosti. Což podle vědců může vést k sociální izolaci. Co když to ale může být i obráceně?

Sociální izolace trápí i teenagery aneb Jak jim pomoci se s ní vyrovnat

Zdraví

Tato hypotéza byla zkoumána již v roce 2014. U lidí, kteří byli v rámci svého dětství častěji izolováni od společnosti, se po více než 40 letech v rámci studie zjistilo, že mají mnohem vyšší hladinu zánětlivého markeru zvaného C-reaktivní protein, uvádí Psychology Today.

Myšlenku, že sociální izolace tak může poškozovat naši imunitu, je třeba ještě více prozkoumat. V době sociální izolace kvůli pandemii koronaviru o to víc.

Imunita a chronický stres

V rámci aktivního výzkumu se jako „velmi zajímavé” jeví i účinky stresu. Ten má prokazatelný vliv nejen na mezilidské interakce, ale i na imunitu.

Jak zvládnout stres, obavy o budoucnost a vypnout přetíženou hlavu

Zdraví

Jeden z bodů se zaměřil na souvislost mezi stresem a osamělostí. Zjistilo se, že vyšší úroveň osamělosti bývá spojena s atypickými reakcemi na stres.

Samostatnou kapitolou je pak chronický stres, který vlivem přemíry negativních emocí výrazně snižuje šanci na budování „zdravých” vztahů a snižuje imunitní odolnost.

Imunita a dopamin

Další mechanismus přímo spojující imunitu a lidské sociální interakce zahrnuje i dopamin - neurotransmiter známý tím, že hraje významnou roli při formování našeho chování.

Výzkum zatím primárně dělaný na zvířatech poukázal na fakt, že tzv. „dopaminová signalizace” v mozku přímo ovlivňuje imunitní odezvu. Snížení imunity vlivem zánětu pak může i opačně poškozovat dopaminové neurony.

Jak přirozeně posílit svou obranyschopnost

Zdraví

Imunita a empatie

Pro zdravé vztahy potřebujeme empatii. Jak se ukázalo, i mezi ní a imunitním systémem existuje určitá spojitost. Konkrétně odborníci tvrdí, že imunita souvisí s tzv. kognitivní empatií - tedy schopností vnímat věci z pohledu někoho jiného.

Odborníci na to poukázali již v roce 2019 v jednom z dokumentů, podle kterého zvýšená hladina zmíněného C-reaktivního peptidu předpovídá nižší hladinu kognitivní empatie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám