Hlavní obsah

Jak dlouho tělu trvá, než spálí kalorie z nezdravého jídla

Novinky, bok

Nezdravá jídla plná škodlivých tuků, cukrů a kalorií ke zdravému životnímu stylu rozhodně nepatří. I lidé, kteří striktně dodržují správné stravovací zásady a pravidelně cvičí, ale někdy zhřeší, a dají si nějakou tu 'kalorickou bombu'. A chlácholí se tím, že si k běžné délce cvičení přidají několik minut navíc, čímž se přijaté kalorie spálí. Pravda je ale trošku složitější. Pár minut by se mnohde muselo protáhnout na několik hodin, aby byl dosažen požadovaný efekt.

Foto: Profimedia.cz

Myslíte si, že se občasné kalorické jídlo v jinak zdravém a vyváženém jídelníčku ztratí a tělu neuškodí?

Článek

Říkáte si, že občasný hřích ve formě burgru a hranolek místo salátu se ve výsledné zdravé stravě ztratí? Pravdu budete mít tak na půl.

Pokud byste chtěli nadbytečné kalorie spálit během několika desítek minut navíc, například na rotopedu, pak pravdu mít nebudete a kalorií se nezbavíte. Pokud byste ale vydrželi tři hodiny v kuse na aerobiku, pak ano. Oblíbené čínské jídlo by vás pak stálo dvě hodiny na rotopedu navíc.

Kromě hranolek je v porovnání s délkou potřebného spalování přijatých kalorií nejhorší také pizza, která obsahuje v průměru 2000 kalorií. Abyste je všechny spálili, museli byste strávit celé čtyři hodiny hraním fotbalu, vyplynulo z výzkumu sítí fitness tělocvičen PureGym, uvádí Daily Mail.

O moc jednodušší to není ani s chipsy, například sýrovými. Pouhá hrst by vás stála 30 minut sálové cyklistiky. Milovníci indických obědových specialit by si pak mohli dopřát například dvě a půl hodiny veslování.

Kalorie v alkoholu 

Je ale třeba také upozornit, že ke 'škodě' v podobě kil navíc mohou přispět i kalorie přijímané v alkoholu. Panák vodky by se dal vykompenzovat například půlhodinou vzpírání, půllitr piva dvaceti minutami lezení na stěně.

Kalorie se ukrývají i v menší skleničce vína nebo jablečném moštu, obojí představuje 45 minut chůze nebo 20 minut běhu.

Průzkum byl proveden mezi tisícovkou studentů vysokých škol. Výsledky jasně ukázaly, že téměř polovina z nich (46 %) během prvního ročníku přibrala na váze, a to právě v důsledku nezdravého stravování a pití. Znepokojující také bylo, že studenti často neměli představu, kolik které nezdravé jídlo obsahuje kalorií.

„V celkovém přehledu se kalorie velmi rychle sčítají, stačí k tomu opravdu i chipsy a pivo po přednáškách. V řadě případů tak je velmi rychle překročen doporučený denní příjem kalorií. Mnoho mladých si neuvědomuje, jak snadno lze při studiích nabírat nadbytečná kila,” popsal mluvčí PureGym.

Reklama

Související články

Šest tipů, jak ušetřit kalorie

Snažíte se zhubnout, ale výsledek stále není přesně podle vašich představ? I některá zdravě vyhlížející jídla mohou totiž být stále poměrně dost kalorická...

Výběr článků

Načítám