Hlavní obsah

Inteligence vám může prodloužit život

ŘÍM

Inteligence vám může pomoci nejen k dobrým známkám ve škole, lépe placené práci a atraktivnějším partnerům . Jak ukazuje nový vědecký výzkum, může vám prodloužit život až o patnáct let 

Foto: Profimedia.cz

S dlouhověkostí souvisí i geny inteligence.

Článek

Vědci zjistili, že lidé, kteří mají vadnou kopii jednoho z genů spojených s inteligencí, málokdy žijí déle než do 85 let. Avšak lidé, kteří mají "dobrou" verzi tohoto genu, se mohou dožít i stovky.

Tento gen řídí produkci enzymu, jenž odbourává látku, která utlumuje mozkovou činnost a působí letargii. Tento enzym, známý pod zkratkou SSADH, také detoxifikuje mozek tím, že odbourává přebytečné kyseliny a chrání tak buňky před poškozením, které by vedlo k urychlení procesu stárnutí.

Již déle je známo, že existují dvě verze genu, který produkci SSADH řídí, přičemž jedna z nich je o celých 20 procent méně účinná, než verze druhá. Ale až nyní vědci zjistili, že tento gen má vliv i na délku života.

Jak uvádí list Daily Mail, italští vědci zkoumali geny 115 starších mužů a žen a tyto dobrovolníky také podrobili celé řadě kognitivních testů. Ukázalo se, že lidé, kteří mají dvě "špatné" kopie genu, dosahují horších výsledků a je u nich větší pravděpodobnost, že ve stáří budou jejich duševní schopnosti upadat a sta let se nedožijí.

"Geny nejsou vše. Není pochyb o tom, že životní styl a návyky, jako například čtení, zajímavá práce a jsou stejně důležité, ne-li více, než špatná varianta genu," dodává ale profesor Giuseppe Passarino.

Reklama

Související články

Kojené děti mají vyšší IQ

Budete-li vaše dítě dlouho kojit, je pravděpodobné, že bude o něco chytřejší, než když ho brzo odstavíte. Jedna z nejobsáhlejších studií, jaká byla dosud...

Výběr článků

Načítám