Hlavní obsah

Gynekomastie neboli velká prsa trápí čím dál více mužů

Novinky, Dana Sokolová

S přibývající obezitou mezi muži, ale i hormonální nerovnováhou neustále přibývá mužů, které trápí neúměrně zvětšené poprsí. Přestože se jedná z velké části o kosmetický problém, lékaři nabádají k obezřetnosti.

Foto: Profimedia.cz

Zvětšení samotné mléčné žlázy je dáno především hormony.

Článek

„Růst mléčné žlázy je řízen hormonálně a hlavními hormony, které tento proces řídí, jsou estrogeny. V určitém období života je zvýšená tvorba těchto hormonů fyziologická a u chlapců je to zejména v období puberty. Také ve stáří může dojít k určité formě gynekomastie, vlivem poklesu hormonu testosteronu. V těchto životních obdobích je tedy určitá mírná forma gynekomastie v podstatě fyziologická,” vysvětluje plastický chirurg MUDr. Svatopluk Svoboda z 1. kolínského sanatoria.

Pokud se tak děje ale mimo tento věk, muži by měli zpozornět. Příčin totiž může být hned několik. V první řadě se může jednat o tzv. pseudogynekomastii, kdy nedochází přímo ke zvětšení mléčné žlázy, ale nejčastěji k ukládání tuku u obézních lidí. Může jít ale i o nádorové onemocnění, a tedy rakovinu prsu či o zánětlivý proces.

Zvětšení samotné mléčné žlázy je dáno především hormony. Když vědci zjišťovali, proč se tak děje, tak za hlavní příčiny určili užívání anabolik, jež jsou často obsažená v podpůrných prostředcích na nabírání svalové hmoty. Určitou roli ale sehrávají nejrůznější doplňky stravy, současný životní styl, konzumace upravených potravin, potravin bohatých na rostlinné fytoestrogeny (sója) i styk s toxickými látkami.

Příčinami mohou být nejen léky a onemocnění

„Další příčinou mohou být i některé léky, např. na srdeční onemocnění, zvětšenou prostatu, hypertenzi, vředovou chorobu žaludku, psychofarmaka či antibiotika. Popisovány jsou ale i případy větších prsů u mužů s onemocněním jater, ledvin, štítné žlázy a některých nádorů, jako např. rakoviny prostaty či prolaktinomu,” upozorňuje chirurg MUDr. Stanislav Strolený z Prsní poradny EUCe Kliniky Kladno.

Zajímavým zjištěním bylo, že gynekomastie se objevuje často u aktivních kuřáků marihuany. „Bylo prokázáno, že po vynechání této drogy se stav většinou samovolně upraví,” upozorňuje Svoboda.

Právě proto, že příčin zvětšených prsů může být hned několik, měl by každý takový muž absolvovat endokrinologické vyšetření (stanovení hladiny hormonů v těle) a pak také ultrazvukové vyšetření mléčné žlázy, které pomůže rozlišit, zda se jedná skutečně o zvětšenou prsní žlázu, nebo o převahu tukové složky, a rozhodně dokáže odhalit případné nádorové onemocnění.

Jak tento problém řešit

„Pokud je zvětšení prsů způsobeno prostým zmnožením tukové tkáně u obezity, pak řešením bývá redukce váhy, případně liposukce,” vysvětluje MUDr. Stanislav Strolený.

U liposukce se jedná o miniinvazivní zákrok, pomocí tzv. tumescentní liposukce. „Odsátí tuku je jedna z nejúčinnějších metod, jak se ho rychle a téměř bez bolesti zbavit. Oproti klasické liposukci má tato metoda několik významných předností, ke kterým patří například to, že operace probíhá mnohdy bez celkové anestezie nebo jen v analgosedaci (šetrná metoda omezení vnímání bolesti). Bonusem navíc jsou minimální jizvy i bolest,” vysvětluje plastický chirurg MUDr. Petr Hýža z Formé clinic.

Pokud je problém způsoben léky, pak většinou pomůže změna léků či úprava indikace. Jedná-li se o aktivní gynekomastii, často pomůže farmakologická léčba, podávání příslušných léků. Další metodou léčby gynekomastie je léčba chirurgická, odstranění zvětšené mléčné žlázy, většinou i s odstraněním okolního tuku.

„Vlastní operace není příliš náročná. Provádí se převážně v celkové anestezii, narkóze, chirurgický přístup ke zvětšené prsní žláze bývá veden řezem na okraji prsního dvorce. Po odstranění žlázy bývá odstraněn i okolní zmnožený tuk a na závěr je operace většinou doplněna liposukcí nadbytečného tuku v okolních partiích. Operace se provádí většinou za krátké hospitalizace,” dodává Svoboda.

V pooperačním období je převážně nezbytné po nějakou dobu stahovat hrudník elastickým pásem, aby došlo k vyrovnání kožního povrchu. Pouze u mimořádně velkých gynekomastií je třeba rozsáhlejšího chirurgického výkonu, který se ve své podstatě velmi podobá modelační operaci ženských prsů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám