Hlavní obsah

Geny ovlivňují u milovníků kávy riziko infarktu

Výzkum spojený se sledováním 4000 pijáků kávy zjistil, že více než dva šálky kávy za den zvyšují riziko srdeční choroby - ovšem jen zhruba u poloviny lidí s genetickou mutací, která zpomaluje rozklad kofeinu v těle. Informuje o tom studie vědců z univerzity v Torontu, která byla dnes zveřejněna v odborné revue Journal of the American Medical Association.

Geny ovlivňují u milovníků kávy riziko infarktu

Podle vědecké práce lidé bez této mutace mohou pít kávy, kolik chtějí, aniž se u nich zvyší riziko infarktu. Nicméně zatím není k dispozici komerčně použitelný test zjišťující tuto mutaci, která se v městských oblastech vyskytuje u 54 procent lidí.

Kofein se rozkládá především v játrech enzymem CYP1A2, uvedl vedoucí studie Ahmed El-Sohemy. Podle něj mutace v genu souvisejícím s tímto enzymem mění kofeinový metabolismus. Jeho tým porovnával v letech 1994 až 2004 v Kostarice geny 2014 pacientů po prvním infarktu a 2014 lidí bez srdeční choroby.

"Výsledky ukázaly, že jen nositelům mutace, jež zpomaluje rozklad kofeinu, hrozilo vyšší riziko infarktu související s pitím kávy. Dřívější studie nebraly v úvahu genetické rozdíly mezi lidmi", vysvětloval výsledky výzkumu El-Sohemy.

U lidí s pomalým metabolismem kofeinu, kteří pili dva až tři šálky kávy denně, bylo riziko infarktu vyšší o 32 procent než u lidí s touto mutací, kteří pili méně než šálek denně. U spotřeby více než čtyř šálků kávy za den bylo riziko větší o 64 procent. Jeden šálek kávy neměl na riziko infarktu vliv.

U sledovaných s rychlým rozkladem kofeinu se riziko v závislosti na spotřebě kávy lišilo o necelé jedno procento.

Podle profesora medicíny na Vanderbiltově univerzitě Davida Robertsona jsou výsledky studie "zajímavé a hodnověrné", ale je třeba je potvrdit dalším výzkumem. Podle něj by se milovníci kávy neměli přehnaně obávat. "Měli bychom si uvědomit, že káva je studována víc než kterákoli jiná droga," řekl.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků