Hlavní obsah

Epidemie chřipky může postihnout až dva milióny Čechů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chřipková epidemie v České republice, která už postihla celou zemi, stále sílí. V tomto týdnu nově onemocnělo v ČR 3040 osob na 100 tisíc obyvatel, a to je o 18,5 % více než v minulém týdnu. Podle odhadů hygieniků by mohla postihnout až dva milióny obyvatel Česka.

Foto: Daniel Beseda

Nejlepší dvojice. Pétanque turnaj dvojic, 31.05.2018, Park Malinová-Chrpová

Článek

"Číslo je skutečně reálné. Při minulé epidemii před dvěma roky onemocnělo přes 2 milióny lidí, protože loni se nám chřipková epidemie vyhnula, očekáváme, že letos budou čísla zhruba stejná jako předloni, tedy možná dva milióny nemocných," řekla v pátek doktorka Marie Otavová z Národní referenční laboratoře pro chřipku při Státním zdravotním ústavu v Praze.

Největší nárůst, a to až o 65 %, zaznamenal Moravskoslezský kraj. Hned po něm kraj Karlovarský, Ústecký a Olomoucký, kde je rovněž nárůst nemocných o více než 30 %. Naopak pokles zaznamenaly v kraji Libereckém a na Vysočině, stále odolává také Praha, kde dosud chřipková epidemie vůbec nevypukla.  

Chřipkové prázdniny, zákaz návštěv

V některých krajích vyhlásili chřipkové prázdniny. Těšit se na ně mohou například školáci na Klatovsku a Rokycansku, ale i dalších místech republiky. V mnoha nemocnicích a sociálních ústavech byl vyhlášen zákaz návštěv, aby chřipková epidemie nepostihla pacienty a obyvatele domovů důchodců.

"Celostátně neplánujeme chřipkové prázdniny, ani plošné uzavírání všech nemocnic a sociálních ústavů pro návštěvy. Je na krajských hygienických, aby vyhodnotili situaci u nich a rozhodli," sdělil doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Ani v Evropě neustupuje

Ani v Evropě zatím chřipka neustupuje. Plošná epidemie je podle doktorky Otavové v jedenácti státech převážně střední a západní Evropy. Jde o ČR, Rakousko, Belgii, Francii, Německo, Itálii, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Slovinsko a Švýcarsko.

Regionální epidemie je v Polsku a lokální na Slovensku, v Rumunsku a ve Španělsku. Stejně jako u nás v celé Evropě chřipka napadá všechny věkové skupiny. Nejvíc jsou ale postiženy školáci a lidé ve středním věku. Chřipka se nevyhýbá ani starším osobám nad 60 let. Ti se ale většinou nechali preventivně očkovat proti chřipce, pokud ji dostanou, její průběh je daleko mírnější. Vakcína, kterou se v ČR očkovalo, zabírá právě na současný typ chřipky.  

Pandemie hrozí, ale asi nepřijde

Světová zdravotnická organizace tento týden znovu upozornila na reálné nebezpečí chřipkové pandemie, tedy epidemie celosvětového rozsahu. Jsme na jejím pokraji, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by měla vypuknout. Musel by totiž být izolován nový chřipkový virus, který zpravidla vzniká v jihovýchodní Asii, kde v současné době bojují s ptačí chřipkou.

ČR ale je na pandemii dobře připravena. "Máme schválen pandemický plán, který obsahuje co, kdo, kdy, kde a jak by dělal v případě pandemie," řekl jeden z tvůrců tohoto plánu, hlavní hygienik Prahy Vladimír Polanecký.

Pozor na komplikace

Chřipku se v žádném případě nevyplácí podceňovat. Zejména u starých a nemocných lidí může způsobit vážné komplikace, které vedou až ke smrti. Ročně právě na tyto komplikace zemře v ČR přibližně 1000 lidí, nejčastěji na zápal plic. Bezprostředně na chřipku pak zemřou desítky lidí. Letos zatím nikdo.

"Doporučuji všem, kteří na sobě onemocnění cítí, aby zůstali doma a chřipku vyleželi. Jinak se může vrátit s vážnějšími důsledky," varoval hlavní hygienik Vít. Zpravidla po několika dnech horečka, s níž je chřipka spojena, a bolesti svalstva ustoupí. K léčbě je vhodný paralen a dostatek tekutin.

Chřipka v Česku
Krajpočet lidínárůst
Praha1734-4,1
Středočeský29093
Jihočeský286812,5
Plzeňský37684,6
Karlovarský254233,9
Ústecký275732,3
Liberecký28638,1
Hradecký79414,9
Pardubický47627
Vysočina108-9,5
Jihomoravský7004,2
Olomoucký268831,7
Zlínský208816,6
Moravskoslezský390765,3
ČR304018,5
:. pozn.: počty nemocných jsou uvedeny vždy na 100 tisíc obyvatel, nárůst v procentech je ve srovnání s minulým týdnem
Zdroj: Státní zdravotní ústav

Reklama

Související články

Hygienici: jsme na prahu chřipkové epidemie

Česká republika je na prahu chřipkové epidemie. Počet nemocných každý týden pozvolna stoupá a v uplynulém týdnu dosáhl 1 689 případů na 100 tisíc obyvatel....

Výběr článků

Načítám