Hlavní obsah

Endometrióza může za bolestivý sex, ale také za neplodnost

Novinky, Dana Sokolová

Trápí vás dlouhodobě bolesti v podbřišku? Nebo jen při menstruaci či pohlavním styku? Pak se může jednat o endometriózu - zánětlivé, systémové onemocnění vaječníků, ale také ostatních orgánů v ženském těle. Podle odhadů tímto onemocněním trpí asi 5 – 10 % ženské populace v reprodukčním věku a až 50 – 90 % žen, které mají chronickou bolest v podbřišku.

Foto: Profimedia.cz

Ženy s endometriózou nejčastěji trápí bolest a neplodnost.

Článek

Endometrióza je onemocnění, při kterém se částečky endometria (sliznice děložní dutiny) nacházejí mimo dutinu děložní, a to nejen v oblasti pánve, ale kromě srdečního svalu a sleziny prakticky kdekoliv.

Proč tomu tak je, vědci doposud stále přesně nevědí. Existuje jen velmi stará teorie o tzv. zpětné menstruaci, kdy při menstruaci nedochází jen k odplavování sliznice děložní do pochvy, ale také skrz vejcovody i do dutiny břišní, kde se sliznice děložní dutiny uhnízdí a stejný hormonální proces, jaký probíhá na sliznici děložní, pak probíhá i na implantovaných částečkách sliznice v dutině břišní a v pánvi.

Tuto teorii i podporuje zjištění, že endometriózou nejčastěji trpí ženy, které menstruují v krátkých intervalech za sebou, mají menstruaci silnou a delší než sedm dní.

Podle jiných odborníků ale za vznik endometriózy může i přeměna některých buněk v dutině břišní na buňky podobající se endometriu. K přeměně prý dochází po opakovaných zánětech v malé pánvi ženy nebo kvůli vyšší hladině estrogenů - pohlavních hormonů.

Někteří vědci pak příčinu hledají ve snížené imunitě, kdy obranný systém ženy nereaguje na výskyt ložisek endometria mimo dutinu děložní, a tím usnadňuje jejich zahnízdění nebo přeměnu.

Souhrnně lze tedy říci, že za vznikem endometriózy stojí hned několik faktorů - genetický, imunologický a hormonální.

Chronická bolest a neplodnost

Ženy s endometriózou nejčastěji trápí bolest a neplodnost. Bolest je dlouhodobá a je spojena s bolestivou menstruací, s bolestí při pohlavním styku, s bolestí při močení a vyprazdňováním.

Někdy se u ženy objeví endometrióza ve spojení s neplodností. Endometrióza je totiž nejčastější gynekologickou nemocí v reprodukčním věku ženy.

Typy endometriózy
Endometrióza peritoneální - výskyt ložisek na pobřišnici. Zpočátku ložiska nejsou okem viditelná, až v pozdějším stádiu se utvoří tzv. červené skvrny, které prodělávají v podstatě stejný hormonální cyklus jako děložní výstelka. Znamená to, že se po jisté době odlučují v závislosti na menstruaci. To vede k místnímu zánětu v okolí červených ložisek, která se postupně uzavřou. V uzavřeném prostoru se hromadí odlučovaná tkáň a ložiska se zvětšují a mění se na ložiska modrá. V nich se postupně snižuje cévní zásobení a dochází tak k přeměně ložiska na jizvu. Vzniká tak poslední vývojové stadium – bílá endometrióza.
Endometrióza ovariální - výskyt barevných ložisek na povrchu vaječníku, které se mohou vnořit do hloubky vaječníku a vytvořit cystu velikosti i několika centimetrů. Pro svůj obsah zahnědlé tekutiny bývá často označována jako térová nebo čokoládová cysta.
Endometrióza rektovaginálního septa - V přepážce mezi pochvou a konečníkem se vyskytují tuhé uzlíky, které vznikají zvýšenou tvorbou hladké svaloviny a vaziva v okolí endometriózních žlázek. Mnohdy se tento typ endometriózy označuje jako hluboký, protože postihuje nejen zmíněnou přepážku, ale také vazy mezi dělohou a pánevními kostmi. Uzlíky se mohou tvořit i ve svalovině pánevních orgánů. Tato endometrióza podléhá jen minimálním změnám v průběhu menstruačního cyklu a projevuje se trvalou a velkou bolestí.
Adenomyóza - výskyt ložisek uvnitř svaloviny děložní je často spojen s výskytem děložních myomů – svalových uzlů na děloze. Projevuje se zvýšeným děložním krvácením, bolestivou a zvětšenou dělohou a dalšími příznaky typickými pro endometriózu, jako jsou bolestivá menstruace, bolesti při pohlavním styku a dlouhodobá pánevní bolest.

Jak se onemocnění zjistí

Na prvotní příznaky endometriózy mohou upozornit především bolestivé stavy, ale také ultrazvuková vyšetření. Nicméně potvrzení diagnózy se nikdy neobejde bez endoskopické operace tzv. laparoskopie, během níž lékaři prohlédnou celou oblast pánve, břicha a podbrániční krajiny.

V České republice dokonce existují specializovaná centra pro diagnostiku a léčbu endometriózy. Ta by měla sloužit jako konzultační pracoviště a jako chirurgická pracoviště vyššího typu, která jsou schopna léčit ženy s rozsáhlým postižením touto nemocí a která mají možnost mezioborové spolupráce s jinými pracovišti (urologie, chirurgie, centrum asistované reprodukce).

Proto, když má žena problémy s otěhotněním a má podezření na endometriózu, je mnohem lepší, když přijde do tohoto centra a problém bude řešit zde, než v nemocnici na běžném gynekologickém oddělení.

Neexistuje možnost trvalého vyléčení

Bohužel v současné době neexistuje možnost trvalého vyléčení endometriózy. Cílem léčby je zmírnění bolesti, zlepšení kvality života postižených žen, ale také schopnosti otěhotnět.

"Používáme léčbu medikamentózní, zejména hormonální, nebo léčbu operační, případně kombinaci obou. Přednost má ale léčba operační, kterou můžeme doplnit hormonální terapií," vysvětluje lékařka Hana Hrušková  z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

V léčbě bolesti mohou ženy používat běžná analgetika nebo speciální léky obsahující unikátní gestagen - dienogest. Mezi vítané metody léčby patří i těhotenství, které může být doporučeno jako první možnost léčby.

"Snahou medikamentózní léčby je navodit u ženy stav pseudogravidity nebo pseudoklimakteria, tzn. stavy, při kterých je funkce vaječníků omezená," dodává Hrušková.

Pomoci tedy může i antikoncepce, která potlačuje růst děložní sliznice, a to nejen v děloze, ale i mimo děložní dutinu, tudíž k rozvoji endometriózy také nemusí dojít.

Především při nedostatku času, ale i dalších komplikací musí být endometrióza odstraněna chirurgicky. Lékaři se snaží odstranit co nejvíce postižených ložisek, včetně vaječníkových cyst a srůstů.

Může zkomplikovat i umělé oplodnění

Podle odborníků na asistovanou reprodukci je při plánování miminka lepší vše zkonzultovat i s lékaři, a pokud možno minimalizovat odstraňování cyst z vaječníků. Při každém odběru cysty se musí odstranit i část zdravé tkáně z vaječníků a pak může nastat velmi špatný stav, kdy ve zbytkové tkáni vaječníku již nemohou dozrávat vajíčka, což může velmi zkomplikovat i umělé oplodnění.

Sdělení Americké společnosti pro reprodukční medicínu (American Society for Reproductive Medicine) lékaře nabádá, aby endometriózu posuzovali jako chronické onemocnění vyžadující celoživotní terapeutický plán, mající za cíl maximální využití farmakologického přístupu a omezení opakovaných chirurgických procedur.

Podrobnosti o onemocnění a léčbě naleznete na www.endometrioza.cz ; www.lekari-online.cz ; www.zenska-neplodnost.cz .

Reklama

Související články

Největší mýty o neplodnosti

Ačkoli to každý neví, neplodnost opravdu patří mezi nemoci, stejně jako například cukrovka, astma či rakovina. Ve většině případů také platí, že si pacient...

Výběr článků

Načítám