Hlavní obsah

Emmerová: Na léčbu AIDS peníze budou

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

AIDS centrum Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze bude mít na léčbu pacientů dost peněz. Právu to řekla ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Její slova ale ředitel nemocnice Pavel Horák částečně zpochybňuje tím, že to bude za cenu drastického šetření.

Foto: Zdroj Boris Renner

Ostrava 6.8.2018 Originální kalendář RETRO OSTRAVA- Příběhy staré Ostravy.

Článek

"Nemocnice dostanou víc prostředků od pojišťoven než loni, a to o tři procenta včetně tzv. nadpaušálů, kam byly zařazeny i léky pro léčení HIV/AIDS," uvedla Emmerová. Reagovala tak na slova vedoucí centra Marie Staňkové z minulého týdne, v nichž varovala, že pokud nedostanou výjimku z paušálu, jako tomu vždy bylo, je léčba o tyto nemocné velmi ohrožena.

Jde totiž o nový lék, který se jmenuje Kaletra. Podle ministryně centrum lék předepisovalo a nestaralo se, z čeho bude zaplacen. Podle Staňkové byl ale lék pro pacienty nutný. "Jestliže nebude výjimka z paušálu, tak jako tomu bylo, léčbu samozřejmě zajistíme, ale za cenu drastického šetření," přiznal ve čtvrtek ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavel Horák, který zároveň řídí i Fakultní nemocnici Bulovka.

Informoval, že pojišťovny uvažují, že zpětně zkrátí Bulovce platby za léčbu nemocných HIV/AIDS o 16 miliónů korun a tyto peníze by samozřejmě chyběly.

"Pak to bude znamenat, že lék se bude podávat pouze pacientům, u nichž jiná možnost léčení není a šetřit se bude muset i na pacientech z jiných oborů, např. interny. Na ní je lékový paušál na Bulovce asi 50 korun na lůžko. Pokud by se nevyčerpal, bylo by možné tyto peníze přesunout na léčbu HIV nemocných," řekl Horák.

Emmerová se chce dopisem obrátit na Horáka, aby léčbu zajistil. Podle ní je vnitřní přerozdělování peněz na léky běžné u dobře hospodařících nemocnic, např. u pražské Nemocnice Na Homolce.

Reklama

Související témata:

Související články

Milión dětí v Zimbabwe osiřelo kvůli AIDS

Téměř milión dětí ze Zimbabwe ztratilo oba rodiče kvůli smrtelné chorobě AIDS. Uvádí se to ve výroční zprávě OSN, která byla v pondělí zveřejněna v zimbabwské...

Obřízka prý snižuje riziko nákazy HIV

Neobřezaní muži se nakazí virem HIV, spouštějícím onemocnění AIDS, dvakrát častěji než muži s obřízkou. K tomuto závěru podle rakouského deníku Der Standard...

V New Yorku se objevil nebezpečný druh HIV

Americké úřady v sobotu vydaly varování před novým druhem viru HIV, který objevili u jednoho z Newyorčanů, který užíval drogy a měl nechráněný styk s několika...

Výběr článků

Načítám