Hlavní obsah

Důležité minerály, na které se často zapomíná

Novinky, das

Lidé za zdravou vyváženou stravu často považují tu, jež obsahuje správný poměr bílkovin, tuků, sacharidů a vitamínů. Na důležitost minerálů se ale často zapomíná. Zvlášť, když mnohé z nich ze stravy získáváme v menším množství a je potřeba je doplňovat. Mezi takové minerály patří i zinek se selenem, které v organismu podporují celou řadu funkcí a zároveň mají blahodárný vliv na naši obranyschopnost. Podle odborníků mají přitom Češi těchto minerálů v těle často nedostatek.

Foto: Profimedia.cz

Selen a zinek sehrávají v organismu důležitou roli.

Článek

Zinek je součástí více než 300 enzymů v našem těle. Dostatečné množství zinku potřebujeme nejen pro tělesný růst a vývoj, ale je zásadní i pro náš imunitní systém či reprodukci. Jedná se o nezbytný prvek s velkým vlivem na naši kůži, kosti i vlasy.

Denně bychom ho měli přijmout kolem 10 mg. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je ale zapotřebí hlídat, aby zinku nebylo zkonzumováno více jak 25 mg denně, protože jeho dlouhodobý nadměrný příjem může vést k následnému deficitu mědi a železa; takové případy ale nejsou obvyklé.

Nicméně u nás zatím toto riziko příliš nehrozí, protože mnozí lidé ho mají v organismu spíše nedostatek. Podle Studie individuální spotřeby potravin ho mají u nás největší nedostatek ženy ve věku 15-17 let (94 % z nich), následují ženy nad 17 let a muži nad 60 let. Podle studie, která se zabývala analýzou školních obědů v ČR pro děti od 7 do 10 let, byl obsah zinku i selenu v jejich stravě dostačující.

Deset příznaků nedostatku železa v krvi

Zdraví

Co obsahuje zinek

Jeho nejvyšší koncentrace je ve vepřových játrech, hovězím mase, ale i v sóji a sójových výrobcích, jako je například tofu či tempeh. Obsahují ho také tvrdé sýry, vlašské ořechy, celozrnné obiloviny, vejce či mléčné výrobky.

Bohatým zdrojem zinku jsou rovněž ryby a mořské plody, ale ty v České republice konzumujeme obecně v malém množství.

Zinek lze doplnit i pomocí doplňků stravy, nicméně vždy je lepší jej získávat přímo ze stravy.

Sodík je při sportování v horku důležitý, ale pozor na množství

Zdraví

Selenu mají nedostatek zejména ženy

Selen se řadí mezi velmi důležité antioxidanty, které bojují proti volným radikálům v těle. V našem organismu má ale i další funkce. Podílí se například na obranyschopnosti, na činnosti štítné žlázy, jater, na kvalitě kůže, pomáhá zajišťovat správný růst a reprodukční funkce.

Pokud ho je v těle dostatek, sehrává i důležitou roli v rychlosti hojení ran a oparů, regeneraci svalů po sportu a jiné fyzické zátěži. Jeho nedostatek může mít za následek onemocnění srdce, neplodnost, šedý zákal či otoky kloubů.

Jeho největší množství najdeme ve vnitřnostech, mléce, ořeších, ale i v droždí či kukuřici, citrusových plodech, avokádu nebo celozrnných obilovinách.

Vzácný minerál, jenž zpomaluje stárnutí buněk a posiluje imunitu

Zdraví

Velké množství selenu bývalo obsaženo i v půdě, dnes tomu tak v evropském prostředí ale není. Selenu je u nás v půdě málo, kvůli čemuž se snižuje i jeho množství v rostlinách a následně i v krmivech chovných zvířat.

Podle výzkumu u nás selen chybí zejména ženám. Denní dávka by měla přitom být 55 μg selenu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám