Hlavní obsah

Drunkorexie je nebezpečným trendem v hubnutí

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy čím dál více propadají alkoholu. Na rozdíl od mužů ale neholdují pálenkám či pivu, spíše sahají po sklence vína. Jenomže z jedné sklenky se snadno stane i celá lahev. A protože i alkohol obsahuje kalorie, nezdráhají se kvůli tomu vzdát i jídla.

Foto: Profimedia.cz

Ženy si místo večeře raději dají pár sklenek vína navíc. Netrápí je pak výčitky z toho, kolik kalorií za den přijaly.

Článek

Stavu, kdy jedinec vyměňuje jídlo za alkohol, odborníci říkají drunkorexie a propadá mu hlavně něžné pohlaví.

Tento nebezpečný trend může zásadním způsobem poškozovat zdraví a z dlouhodobého hlediska může mít vážné zdravotní dopady.

Tělu chybějí vitamíny a důležité látky

Alkoholické nápoje totiž obsahují kalorie, ovšem jedná se o kalorie prázdné, což znamená, že nemají žádnou výživovou hodnotu.

Takže pokud se jimi nahradí některé z jídel, tělo hladoví, a přichází tak o důležité vitamíny. Psychologové uvádějí, že se s tímto problémem také často setkávají u lidí, kteří trpí poruchou příjmu potravy a běžně si alkohol dávají například místo večeře.

V souvislosti s drunkorexií se často zmiňuje také novoroční předsevzetí. V praxi totiž po tomto netradičním a kontroverzním způsobu sahají ženy, které potřebují co nejrychleji zhubnout. Snaží se tak vykompenzovat vánoční přejídání.

„Drunkorexie je obzvláště alarmující trend,“ řekla doktorka Sarah Jarvisová pro Daily Mail.

Ženy hubnou, tělo trpí

Toto chování se zaměřuje na nadměrnou konzumaci alkoholu, je ale mimo jiné spojeno i se zvyšováním hmotnosti, ačkoli si lidé v první řadě přejí spíše zhubnout.

Pokud ale kvůli pár skleničkám vynechávají hlavní jídla, je pravděpodobné, že kila doopravdy půjdou dolů.

„Lidé neřeší, že s tímto rizikovým jednáním, tedy s nadměrnou konzumací alkoholických nápojů jsou spojeny mimo jiné i vysoký krevní tlak, onemocnění jater či rakovina. Ženy sice hubnou, ale ve skutečnosti se zhoršuje jejich zdravotní stav a tělo trpí.“

Sklenka bílého vína obsahuje asi 130 kalorií, půllitr piva 200 kalorií. Bohužel většina lidí se i tak odmítá vzdát své oblíbené neřesti. A to i v případech, když je trápí zdravotní problémy. Alkohol si jednoduše nechtějí odepřít, vyšlo ze studie YouGov.

I sklenka denně může být problém

V průzkumu 840 žen přiznalo nadměrnou konzumaci alkoholu, z toho 5 % kvůli tomu vynechává hlavní jídlo, protože mají v plánu si navečer dát sklenku navíc. Jídlo podle svých slov vynechávají proto, aby neměly příliš velký příjem kalorií.

Lékaři také varují, že neexistuje žádná zdravá hladina alkoholu. Naopak zjistili, že i pouhá sklenka vína denně může zvyšovat riziko rakoviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám