Hlavní obsah

Děti se mnohdy topí v přítomnosti dospělých

Novinky, Korzo/P
WASHINGTON

S létem rovněž přichází jedna z největších hrozeb provázející radovánky ratolestí, které rády skotačí v bazénech či u moře. Rok od roku totiž stoupá počet dětí, které při koupání utonou. Američtí vědci přitom zjistili, že dospělí nehodám většinou nejsou schopni zabránit.

Foto: Vratislav Konečný

Sepp Rankel, šumavský silák, který dokázal nadzvednout selký potah, Horská Kvilda

Článek

Odborníci se odvolávají na statistiky z let 2000 a 2001, během nichž při koupání či plavání zemřelo 496 dětí ve věku od jednoho roku do čtrnácti let.

V 88 procentech se malé oběti nacházely v přímém zorném poli dohlížejících, z nichž pětapadesát procent připustilo, že jejich pozornost nebyla soustavná, ale souběžně se zabývali dalšími činnostmi.

S jinými lidmi v tragickém momentě komunikovalo osmatřicet procent dospělých, osmnáct procent si četlo, sedmnáct procent jedlo a jedenáct procent telefonovalo.

Odborníci se domnívají, že koupající děti by měli vždy a za každých okolností doprovázet jen skutečně dobří plavci. Všichni neplavci by podle expertů měli nosit záchranné vesty. Dále by každé dítě nejpozději do svých osmi let mělo absolvovat kurz plavání.

Reklama

Související témata:

Související články

Koupání může vést k vaginálním infekcím

Léto je hlavní dobou koupání v bazénech, rybnících a řekách, ale také nejčastějším výskytem vaginálních infekcí. Každá třetí pacientka v gynekologické ordinaci...

Výběr článků

Načítám